Mentoss Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 o_glut przy kliknięciu myszy tworzy o_malyglut z prędkością 6, w kierunku point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y). o_malyglut w creacie tworzy o_malakrp. Nadaje też wartość zmiennej my_glut w tej instancji w sposób: GML kasza=instance_create(x,y,o_malakrp); kasza.my_glut=id; o_malakrp w pewnym momencie odnosi się do zmiennej my_glut (w stepie ustawia swoje x, y w stosunku do o_malyglut). W tym momencie mamy problem. Błąd wyskakuje przy starcie roomu, kiedy nie istnieje jeszcze ani o_malyglut, ani o_malakrp, a nawet nie kliknąłem myszki :/. Jego treść wygląda mniej więcej tak: Error in step event for object o_malakrp in line ileśtam: move_towards_point(my_glut.x+my_glut.x_krp[moje_I],my_glut.y+my_glut.y_krp[moje_ I],5) ........................................^ _____________________________________________________________________________ Unknown variable x - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Rozmiem, że nie znajduje x, bo o_malyglut nie istnieje, ale dlaczego w ogóle sprawdza stepa nie istniejącego obiektu ?!?!?! co zrobić, żeby to rozwiązać ?? ==================================================================== P.S.: Wszystko pisane z pamięci, więc nie jest to oryginalny tekst błędu. edit: Heheheh 150. post. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Sprobuj dac przed tym warunek GML if instance_exists(my_glut) Bo w my_glut masz id obiektu wiec to i tak na wszelki wypadek :) Wtedy nie bedzie w ogole odwolywac sie do tego bez swojej matki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 dryga, dzięx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi