ZyperPL Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Więc tak.. Proszę was znów o pomoc :) Robię 3 gry na raz i dlatego, tyle mam problemów :P Więc... Chciałem zrobić, żeby alarm[0] miał wartość różną. Czyli raz 5 raz 10, a raz 2 ;) Więc zrobiłem postaci wytrz (wytrzymałość) i jest tak: GML (Create) wytrz=5 alarm[0]=wytrz*room_speed GML (Step) //kilka pierdolek //i po nacisnieciu klawisza alarm[0]=wytrz*room_speed Wszystko by było ok, tyle, że.. nie działa :/ I nie wiem jak to naprawić. A mam też jedno malutkie pytanko, alarmy to każdy obiekt ma osobne? Czy są automatycznie global? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 W stepie nie daje sie alarm[0]=costam, poniewaz jakbys dal np. 30 w alarmie to co step zmienia spowrotem na 30. Daj GML if alarm[0]=-1 //Jezeli alarm nie jest WOGOLE wlaczony { alarm[0]=wytrz*room_speed } Poza tym mozesz zrobic: GML (create) alarm[0]=ilestam GML (alarm0) //obliczenia alarm[0]=ilestam Mniej problemow. Co do pytania- alarmy sa lokalne. Po prostu sa jak lokalne zmienne. Jesli zmienna alarm=0 to alarm zamienia na -1(wylaczony) i wykonuje to co jest w kodzie alarmu. To tak jakby zrobic: GML (create) zmienna[0]=30 GML (step) if (zmienna[0]!=-1) zmienna[0]-=1 if zmienna[0]=0 { zmienna[0]=-1 //kod wpisany w event alarmu } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 Coś nie czaje, jak to zrobić. No jak alarm = wytrz to jest cały czas wytrz i się nie zmienia. Ale jak to naprawić? Jeśli jest wyłączony czyli -1 to automatycznie = wytrz. Ale muszę ustawić -1 w Create na starcie, czy jak? ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I am vader Opublikowano 20 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 w create ustawiasz normalnie,a le w stepie robisz GML if alarm[0]=-1 { //kod do wlaczenia alarmu } z prostej przyczyny. krok 1: alarm[0] nastawiamy na np. 30 krok 2: zmniejszamy alarm[0] o 1... ... ALE w kodzie step pisze zeby nastawic alarm[0] na 30, wiec.. ..spowrotem nastawiamy alarm[0] na 30 i tak w kolko co step. if alarm[0]=-1 sprawdza czy alarm juz sie wylaczyl czyli czy zostal juz wykonany, bo jak tak to mozna znowu go wlaczyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZyperPL Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 No to chyba nie =-1 tylko -=1 :Pp Oj Wy Wy Ale już sobie poradziłem innym sposobem ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi