Markuz Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Witam! Ostatnio robiłem sobie skrypt odliczania, tzn. ile zostało minut i sekund to możliwości wykonania danej akcji. Oto skrypt: $aktualny_czas=time(); $ostatnio_sie_scigal = my_get_sql("user","ostatni_wyscig","id",$_SESSION['user_id']); if($ostatnio_sie_scigal+(2*60)>=$aktualny_czas) { $roznica=($ostatnio_sie_scigal+(2*60))-$aktualny_czas; if($roznica>=60) { $minuty=round($roznica/60,0); $sekund=$roznica - $minuty*60; echo"M:$minuty , S: $sekund , R: $roznica "; } if($roznica<60) { $minuty=0; $sekund=$roznica; } echo"<div style='margin-top:3px;padding:5px;width:585px;background-color:#222222;border-bottom:2px solid #555555;'>Bedziesz mogl sie scigac z tym graczem dopiero dopiero za ".$minuty." min. ".$sekund." s. !</div>"; Noi wyskakują mi ujemne sekundy, bład jest zapewne tutaj: $sekund=$roznica - $minuty*60; , ale nie rozumie dlaczego heh... Proszę o pomoc :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Bądź sprytny: <?php $t = isset( $_GET['t'] ) ? (int) $_GET['t'] : 0; if( $t > 0 ) { $h = (int) date( 'h', $t ) - 1; $m = (int) date( 'i', $t ); $s = (int) date( 's', $t ); echo "Pozostalo $h godzin $m minut $s sekund"; echo "<script>setTimeout( 'document.location=\'?t=" . ( $t - 1 ) . "\'', 1000 )</script>"; } else echo '<a href="?t=90">Start!</a>'; ?> Prosty "odliczacz". Good luck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Spoko dzięki, nie wiedziałem że z Date da się zrobić taki "myk" heh :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Odświeżanie strony co sekundę? Fajnie, tylko można ręcznie ustawić nagłówki GET. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Heh akurat tego odświeżania nie brałem bo mi nie potrzebne, i przez GET to faktycznie troche niebezpiecznie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Odświeżanie strony co sekundę? Fajnie, tylko można ręcznie ustawić nagłówki GET. Piczer Ty geniuszu. Może miałem dorzucić tu jeszcze obsługę sesji użytkownika, dopisać obsługę bazy danych, jeszcze dodać jakiś system cache i dosypać obsługą szablonów? Demonstracja możliwości alternatywnego wykorzystania funkcji date. Przykład. http://sjp.pwn.pl/slownik/2512135/przykład Jeśli do Twojej prostej makówki nie dociera znaczenie tego słowa, to niestety, mam złą wiadomość: głupota jest nieuleczalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Napisałem to, bo Markuz był skłonny to sobie umieścić w kodzie, wiec go uprzedziłem. Naucz się kontrolować emocje, bo chyba nie lubisz krytyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Piczer Ty geniuszu. Może miałem dorzucić tu jeszcze obsługę sesji użytkownika, dopisać obsługę bazy danych, jeszcze dodać jakiś system cache i dosypać obsługą szablonów? Bo wyparujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Nie rób z niego idioty. Naucz się kontrolować emocje, bo chyba nie lubisz krytyki.Bynajmniej! Uwielbiam. Co innego bezsensowne kłapanie dziobem, okropnie mnie to wkurza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piczer Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A mnie wkurza twoja głupio-mądrość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Wskaż mi co jest w tym jego "kłapaniu" bezsensownego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 To, że dyskusja toczy się dalej pomimo, że problem Markuza został już rozwiązany do 3 posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zauważ, że on zwrócił na problem twojego rozwiązania... doradził Markuzowi - Ty uważasz, że to źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 6 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Nie, nie o to mi chodzi. To akurat ok. Istotą tego rozwiązania była 8, 9 i 10 linijka tego kodu, reszta jest kompletnie niepotrzebna, ale ładnie pozwala przetestować tę metodę. Rozumiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi