rytry Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Chciałbym aby w grze było moje własne tło. Jak to zrobić? Oraz chciałbym sie dowiedziec jakich klocków mam użyć i co mam w nich wpisać aby postać poruszała sie tylko do przodu i tyłu a ze spacją aby skakała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasmilus Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Aby zrobić własne tło wystarczy zrobić nowy bacground i tam go narysować a potem tylko wrzucić do rooma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Musisz rzucić najpierw trzy Eventy, Jeden "Klawisz w prawo" drugi "Klawisz w lewo" a trzeci "Klawisz Spacja". W każdym z tych eventów rzucasz, odpowiedni klocek. Popatrz na fotkę jak to ma mniej więcej wyglądać: W Evencie "Lewo" Dajesz klocka "Jump to given position". W polu "x" piszesz dla poruszania się w lewo "-liczba". Liczba ta będzie stanowiła prędkość. Identycznie robisz w Evencie "Prawo" tylko dajesz, oodwrotnie zmaist minus to plus. A jeżeli chcesz żeby twoja postać skakała po wciśnięciu spacji, musisz najpierw wprowadzić grawitacje, w Evencie "Steps". Wklej poniższy kod do Steps'ów : if place_free(x,y+liczba) { gravity=0.5 }; else { gravity=0 }; Potem w Evencie "Spacja" zrób tak: W pierwszym klocku daj, w "y" liczbę jaką dałeś przy if place_free(x,y+liczba). A potem w Vspeed daj : Jakąś tam wartość, która będzie wartością wysokości skoku. Pozdrawiam =3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytry Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Jest problem bo obiekt po załadowaniu projektu sie pokazuje i spada w dół i już go nie widać co mam zrobić?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 spada w dol bo jest grawitacja. Zrob jakis obrazek scianki, zrob obiekt z tym wygladem i zaznacz solid, potem postaw to pod obiektem, bedziesz mogl po tym chodzic wow :o :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytry Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Teraz mam kolejny problem, bo ustawiłem ze skokiem jak napisałeś ale postać zamiast skakać w góre leci w dół. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moho Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 W klocku Vspeed daj jakąś minusową wartość np: -10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrysław Opublikowano 30 Maja 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Skrytpty do platformówki są w FAQ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rytry Opublikowano 30 Maja 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 i mam znów problem gdy obiekt skoczy i wróci na swoje miejsce to gdzie na ciskam strzałki kierunku to obiekt przenosi w sie w górę, dól a nie na boki tak jak przed skokiem. Czy mozna połaczyć skok z kierunkiem, chodzi mi oto ze w czasie jak obiekt wykonuje skok naciskam klawisz kierunku i on w powietrzu swobodnie opada ale w innym kierunku. https://gmclan.org/up1030_11_rytry_game.html link do projektu gry moze z opisu nie wiadomo o co mi chodzi. wic w grze jest przepasc i jak ją przeskoczyć oraz jak na początku nacisne spacje to później juz strzalki nie działają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi