en_6280 Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Mam problem z rozwiązaniem zadanka z fizyki, byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi pomógł Treść: Dwaj wioślarze powinni przepłynąć przez rzekę z punktu A do punktu B (rys. 1). Jeden z nich skierował łódkę wzdłuż odcinka AB i osiągnął przeciwległy brzeg w punkcie C. Następnie, aby znaleźć się w punkcie B, poruszał się pod prąd wzdłuż brzegu z punktu C do punktu B. Drugi wioślarz skierował swą łódkę tak, że osiągnął drugi brzeg akurat w punkcie B. Który z nich dopłynął do B w krótszym czasie (i ile razy krótszym), jeżeli szybkości łódek względem wody w obydwu przypadkach są jednakowe i wynoszą V1=2m/s, a szybkość prądu wody w rzece V2=1,2 m/s ? Założyć, że szybkość prądu rzeki przy brzegu jest taka sama, jak w całym nurcie rzeki. rys 1. trójkąt prostokątny, przeciwprostokątna to bok AC, na boku BC leży jeden brzeg rzeki a przez wierzchołek A równolegle do boku BC jest 2 brzeg rzeki. Odpowiedź: Drugi szybciej, t1/t2=((V1+V2)/(V1-V2))^1/2=2 Prosiłbym o w miarę możliwości jak najbardziej rozpisać, bez skrótów myślowych, największy problem mam z tym wioślarzem który z punktu A dopływa bezpośrednio do punktu B. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waxx Opublikowano 26 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 http://www.matematyka.pl/140744.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
en_6280 Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2010 Wielkie dzx :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi