krzysio664 Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Witam, Mam problem: GML Keyboard Event for <Left> Key: execute code: if speed<0 then direction+=speed else { keyboard_check(vk_space) if speed>0 speed-=0.15 } Keyboard Event for <Up> Key: execute code: if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=0.23 else if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=(31-speed)/50 if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=0.15 else if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=(31-speed)/50 Keyboard Event for <Right> Key: execute code: if speed<0 then direction-=speed else { keyboard_check(vk_space) if speed>0 speed-=0.15 } Jak zrobić aby auto rozpoczęło jechać prosto a nie na boki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 if speed<0 then direction+=speed else { keyboard_check(vk_space) O co w tym chodzi ? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio664 Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 To jest zatrzymanie lub spowolnienie gdy wciskasz spację. Ogólnie kod jest jakiś nieprzejrzysty ale chodzi mi tylko o ruszanie wprost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Ok, rozumiem ;). Ale zabrakło właśnie w tym momencie IF'a . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio664 Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Wiem, bo chciałem usunąć te zatrzymywanie ale nie usunąłem wszystkiego i pozostał taki: if speed<0 then direction+=speed else { keyboard_check(vk_space) Chciałem to usunąć bo to w sumie jest nieprzydatne, bo chcę tylko rozpoczynanie w kierunku prostym i skręcanie xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 17 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 Keyboard Event for <Left> Key: execute code: if speed<0 then direction+=speed else { keyboard_check(vk_space) if speed>0 speed-=0.15 Nie wiem o co tu biega ale najprościej zrobiłbym to tak: direction+=speed Keyboard Event for <Up> Key: execute code: if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=0.23 else if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=(31-speed)/50 if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=0.15 else if (!keyboard_check(vk_space)) speed-=(31-speed)/50 Po pierwsze, po co się powtarzasz ?? to jest dwa razy to samo, z jedną inną wartością Powiedz mi co tutaj ma być, strzałka w przód to gaz a spacja to ?? Keyboard Event for <Right> Key: execute code: if speed<0 then direction-=speed else { keyboard_check(vk_space) if speed>0 speed-=0.15 Tu to samo co w lewo tylko zmieniamy znak bo w prawo :DD direction-=speed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio664 Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 OK, działa dzięki, zapomniałem że w upie można usunąć to wszystko i dać po prostu do przodu xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi