achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 (edytowane) Witam.Mam gm 7.0 pro. Mam takie pytanie : Jak zrobic zeby jak nasza postac podejdzie do czegos,nacisnie enter ( albo tylko podejdzie) i wyswietli sie okienko do wpisywania liczb ( albo tylko podejdzie i wpisze) i jak wpisze odpowiednia kombinacje to się cos dzieje / jak wpisze np 1423 to sie jakas akcja , a jak np 2315 to inna. Z gory dzieki za pomoc :) Edytowane 8 Maja 2010 przez Mimek Nazwa tematu powinna być mówiąca. Proszę to zapamiętać na przyszłość. Mimek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 GML if distance_to_obiect(czegoś) < 32 and keyboard_check(vk_enter) then { switch get_integer("podaj liczbę",0) { case 1423:/*zrób coś*/;break; case 2315:/*zrób coś*/;break; default:/*zła liczba*/;break; } Do STEP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Hmm,Dzieki...Cos mi niewychodzi to , jest blad w distance,poprubuje cos , moze wyjdzie. Ale i tak dzieki ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 distance_to_object , pomyliłem się ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 napis czegos zmien na obj przy ktorym masz wcsisnac enter :D Edit: Kolega mial blad: GML if distance_to_object(czegoś) < 32 and keyboard_check(vk_enter) { switch (get_integer("podaj liczbę",0)) { case 1423:/*zrób coś*/;break; case 2315:/*zrób coś*/;break; default:/*zła liczba*/;break; } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Dawka,Wiem ze mam to zmienic ... A po 2 teraz blad: Error in code at line 8: at position 1: Symbol } expected. ?? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Poprawilem ten kod który poprawilem u góry dziala na 100 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Juz dziala ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Tylko,jak daje enter to nic sie niedzieje ;p ( prubowalem z roznych odleglosci , i tez zmienialem i nic :( ;p ) ps . jak daje np akcje end game to blad (enter dalej niedziala) : COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 4: case 11:/game_end/;break; at position 10: Unexpected symbol in expression. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 up: nie rób doublepostów i usuń slashe obok game_end i dodaj () po tej funkcji możliwości: 1 nie zamieniłeś komentarza na akcje 2 podałeś złą liczbe 3 obiekt do którego masz podejść nie ma sprita możesz zrobić to: 1 zamienić komentarze na np. show_message("działa") 2 zapisać sobie tą liczbę 3 zrobić byle jakiego sprita do dwóch obiektów 4 zmienić 32 na coś większego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
achito22 Opublikowano 8 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 Daje te show_message i dalej ten blad (jak gra sie laduje) ( a jak usuwam ta akcje to dziala , ale enter nie) COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 4: case 11:(show_message) at position 10: Unexpected symbol in expression. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wikku9 Opublikowano 8 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2010 nie dawaj w nawiasy show_message tylko tak napisz: show_message("działa") i dodaj ;break; na końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi