TheMarcQ Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 Mam w kodzie strony: Cytat:<?php define('LICZNIK', 'herbata.txt'); if(file_exists(LICZNIK)) { $f = fopen(LICZNIK, "r"); flock($f, 1); $wartosc = fgets($f, 100); flock($f, 3); fclose($f); $wartosc++; } else { $wartosc = 1; } ?> <?php define('LICZNIK', 'kawa.txt'); if(file_exists(LICZNIK)) { $f = fopen(LICZNIK, "r"); flock($f, 1); $wartosc = fgets($f, 100); flock($f, 3); fclose($f); $wartosc++; } else { $wartosc = 1; } $f = fopen(LICZNIK, "w"); flock($f, 2); fwrite($f, $wartosc); flock($f, 3); fclose($f); ?> więc chce żeby sprawdzał ip przy właczeniu strony jeśli będzie już w spisie ip.txt to przekierowywał do strony wyniki.php, zaś jeśli nie będzie to zapisywał go w tym pliku (ip.txt) po kliknięciu jednego z przycisków przypisanym tym dwóm kodom i przekierował do wyniki.php) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 <?php $count = 0; $doit = true; if( $_GET['mamchrapkena'] == 'kawa' ) { $file = readfile( 'kawa.ip' ); $ip = explode( '\n', $file ); foreach( $ip as $value ) { $count++; if( $_SERVER['REMOTE_ADDR'] == $value ) $doit = false; } if( $doit ) $f = fopen( 'kawa.ip', 'a' ); if( $f ) { fwrite( $f, $_SERVER['REMOTE_ADDR'].'\n' ); fclose( $f ); } } else if( $_GET['mamchrapkena'] == 'herbata' ) { $file = readfile( 'herbata.ip' ); $ip = explode( '\n', $file ); foreach( $ip as $value ) { $count++; if( $_SERVER['REMOTE_ADDR'] == $value ) $doit = false; } if( $doit ) $f = fopen( 'herbata.ip', 'a' ); if( $f ) { fwrite( $f, $_SERVER['REMOTE_ADDR'].'\n' ); fclose( $f ); } } if( $_GET['mamchrapkena'] == 'kawa' ) { if( $doit ) echo( 'Wybrales kawe!<br/><br/>' ); echo( 'Dotychczas wybrano '.$count.' kaw.' ); } else if( $_GET['mamchrapkena'] == 'herbata' ) { if( $doit ) echo( 'Wybrales herbate!<br/><br/>' ); echo( 'Dotychczas wybrano '.$count.' herbat.' ); } ?> licze na bledy, nie sprawdzalem poprawnosci ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 po zapisaniu w przeglądarce pisało: ' ); echo( 'Dotychczas wybrano '.$count.' kaw.' ); } else if( $_GET['mamchrapkena'] == 'herbata' ) { if( $doit ) echo( 'Wybrales herbate! ' ); echo( 'Dotychczas wybrano '.$count.' herbat.' ); } ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 ok, poprawilem: http://misc.psichix.com/kawaczyherbata.php :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 git! dzięki E: nie wytrzymałem i otworzyłem temat znowu. Przerobiłem twój kod i nie dział(zmniejszyłem go o połowę i wyrzuciłem zapisywanie ip bo uznałem za zbędne(później dorobię)) <?php if( $_GET['chce'] == 'kawa' ) { $plikk = fopen("kawa.txt","r"); $licznikk = fgets($plikk); fclose($plikk); $licznikk++; $plikk = fopen("kawa.txt","w"); fwrite($plikk, $licznikk); fclose($plikk); } ?> <?php if( $_GET['chce'] == 'herbata' ) { $plik = fopen("herbata.txt","r"); $licznik = fgets($plik); fclose($plik); $licznik++; $plik = fopen("herbata.txt","w"); fwrite($plik, $licznik); fclose($plik); } echo: ('wybrano');echo ($licznik;);echo: ('herbat') echo: ('wybrano');echo ($licznikk;);echo: ('kaw') ?> Na co masz chrapke? Na <a href="?chce=kawa">kawe</a> czy <a href="?chce=herbata">herbate</a>? co źle?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 6 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2010 echo: ($licznikk;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Coś miało mi to powiedzieć? Bo nie rozumiem aluzji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 PsichiX ci napisał. To co umieścił w cytatach jest do poprawy ;]. Wiesz jak wgl używać echo :P? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 mniej więcej tak, ale pomóż, od niedawna siedzę w php E: może tak: echo 'wybrano';echo $licznik;echo 'herbat' echo 'wybrano';echo $licznikk;echo 'kaw' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 po co tyle polecen echo ? echo 'wybrano '.$licznik.' herbat'; echo 'wybrano '.$licznikk.' kaw'; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi