Lordis Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Witam ! Mam problem. Zrobiłem hud, który podąża za viewem. w rozdzielczości 1280x1024 a rozmiar huda jest 1280x224. View podąrza za graczem. GML x = view_xport[ 0 ] y =view_hport[ 0 ] - 224 próbowałem też: GML xx = view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 1280 yy = view_yview[ 0 ] + view_hport[ 0 ] - 224 x = xx; y = yy; lecz i tak jest to samo. gdy chodze bohaterem cały hud trzęsie się tak jak by był opuźniony i nienadanżał. Jak rozwiązać ten problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 rob tak: daj pozycje x = view_xview+bla y = view_yview+bla i potem rysuj go za pomocą draw_sprite_ext tak albo odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 5 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Ja taki problem rozwiazuje zawsze w ten sam sposob: x i y ustawiasz na tym view = ok. A sprobuj rysowac ten hud nie na swoim x,y tylko na tych wspolrzednych na ktorych go ustawiasz caly czas, w ten desen: draw_sprite(uhah,0,view_xview[ 0 ] + view_wport[ 0 ] - 1280 , view_yview[ 0 ] + view_hport[ 0 ] - 224 ); Wtedy tak naprawde obiekt bedzie sie opoznial, ale hud bedziesz widzial dobrze. @up Dales mu w sumie to samo, tylko on troszku inaczej ustawia x od viewa :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 5 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2010 Ok dzięki. zawsze się z tym męczyłem w prawie kazdej grze xD Teraz już będe wiedział jak z tym się uporać. :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi