ZyperPL Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak operować alarmami? Jak je dodawać, ustawiać w GMLu? I jak zrobić, żeby po 15 sekundach zmienna "l" zwiększa się albo o 5 albo o 6 albo o 7? A jak, że zwiększa się o 5 po, albo 15 sekundach, albo 10, albo 7? Pomocy.. Wiem, że to banalne, ale jestem nowy... znaczy stary... ale dawno się GMem nie zajmowałem :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Ustawienie kiedyśtam. GML alarm[0]=iloscsekund*room_speed W step. GML if alarm[0]>0 alarm[0]-=1 if alarm[0]=0 //zrob costamcostam \m/,</span> Równie dobrze możesz nazwać sobie zamiast "alarm[0]" np. "budzik" i też będzie działać xD . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phoenix Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Dajesz Add Event i tam masz Alarm. Wybierz któregoś np. Alarm 1. Potem zrób event Left Pressed Button i Create. W Create napisz: GML strzela=0 // tworzysz zmienną alarm[1]=20 // ustawiasz alarm</span></span></span> Następnie w Alarmie daj: GML strzela=1 // po upływie 20 ustala zmienną ( zainicjowaną w Create) na 1</span></span></span> A w Left Pressed Button GML If strzela=1 // jeśli zmienna "strzela" jest na 1 to { instance_create(x,y,pocisk) // tworzy obiekt strzela=0 // zmienną " strzela" zmienia na zero alarm[1]=20 // a alarm ustawia na 20 co spowoduje, że teraz co 20 będziesz mógł stworzyć obiekt "pocisk" } Co do zmiany wartości zmiennej to: Create GML liczba=1 alarm[0]=15*room_speed Alarm GML liczba+=5 // albo ile chcesz</span> A jeśli chodzi o trzecie pytanie to będzie praktycznie to samo tylko, że w alarmie GML liczba+=5 doklejasz dodatkowo GML alarm[0]=15*room_speed Co spowoduje, że dodawanie będzie siępowtarzać co 15 sekund Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi