Marek_PL Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2010 Witam mam problem z przydziałem punktowym w strzelance TDS chodzi o to ze engine multiplayera pozwala na grę x liczby graczy (może grac w to nawet 10,20 czy 100 graczy) mam więc mały problem z przydzieleniem punktów (kompletnie nie wiem jak ustawić, np ze gracz 1 zabija gracza 2 i to on dostanie punkt za zabicie, analogicznie do innych graczy, czyli gdy gracz 9 zabije tam 3 to gracz 9 dostanie punkt) engine multiplayera który wykorzystuje to Ten dodam, że w grze tej są punkty zdrowia ostatecznie jeżeli nikt nie znajdzie rozwiązania, to rozważam żeby użyć postaci punktowej (1 trafienie - ileś tam punktów) więc ewentualnie w tym możecie pomóc Pozdrawiam i za wszelkie zainteresowanie dziękuje :) Edit: nie wiem czy pytanie to nie powinno znaleść w tematach dla użytkowników zaawansowanych... ale to sami oceńcie Edit2: jeżeli zajdzie potrzeba to mogę wykorzystać potrzebne biblioteki, ale z tym się nigdy nie bawiłem więc trzeba by było dokładniej opisać, co i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1pietras Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Te pytanie jest raczej zaawansowane :) A nie mozesz po prostu tak zrobic, ze jezeli cios pochodzi od "bullet" to dostajesz punkty, a jezeli od "ghost_bullet" to nic nie dostajesz ? Inne rozwiazania sa bardziej skomplikowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mentoss Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 japier-papier.... to może być trudniejsze niż podejrzewam, ale sprawdź to (w obiekcie gracza) GML /* create */ punkty=0; przy tworzeniu pocisku (również w graczu): GML pocisk=instance_create(x,y,o_pocisk) pocisk.wladca=id w pocisku, w kolizji z ofiarą GML with(other){ostatnicios=wladca} w ofierze przy destroy'u GML ostatnicios.punkty+=1 działa to po kolei: gracz robi strzałę i podpisuje sie na niej; gdy strzała trafia w cel, zostawia ten podpis na ofierze; ofiara, umierając dodaje punkt temu, kto ostatni sie podpisał; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi