Lordis Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Witam! Mam kolejny problem. Nie wiem jak zrobić naliczanie pewnej grupy obiektów w roomie. Mam kilka obiektów w roobie ( obj_auto, obj_samolot, obj_bus, obj_dom), dodatkowo mogę je tworzyć z menu. Moje pytanie jest takie jak zrobić naliczanie np. jeśli są 2 obj_auto i 3 obj_dom to żeby na ekranie wyświetlało się tekst "Elementy: 5" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Proste, użyj funkcji instance_number. GML ilosc = instance_number( obj_auto ) + instance_number( obj_samolot ) + instance_number( obj_bus ) + instance_number( obj_dom );Dużo prościej jednak było by zrobić jeszcze jeden obiekt który będzie rodzicem obiektów które mają być policzalne, wtedy wystarczy:GML ilosc = instance_number( policzalne );I tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2010 Dzięki :D Wszystko działa pięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi