Lordis Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Witam! Mam problem. Mam dwa obiekty które się czasem nakładają i gdy klikam na jeden z nich kiedy sa nałorzone to kliokają mi sie obydwa obiekty. Chciał bym by sie klikał tylko obiekt który jest na widoku (ma mniejszy deph). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Przy zdarzeniu kliknięcia na obiekt: GML d = 0; i = noone; with( object_index ) { if( d > depth ) { d = depth; i = id; } } if( id == i ) { //akcja! } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kodu za bardzo nie rozumiem a do tego nie działa tak jak trzeba. To znaczy akcja się wykonuje tylko po kliknięciu na obiekt najbardziej wystawionym (najmniejszy deph) w całym roobie a mi chodzi by on sprawdzał tylko obiekty o współrzędnych mouse_x,mouse_y jak to zrobic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Oj cholera, zwaliłem. Wybacz. Zaraz poprawię. :D EDIT GML d = 0; i = noone; with( object_index ) { if( other.d > depth || other.i == noone ) { if( mouse_x > x - sprite_xoffset && mouse_x < x - sprite_xoffset + sprite_width ) { if( mouse_y > y - sprite_yoffset && mouse_y < y - sprite_yoffset + sprite_height ) { other.d = depth; other.i = id; } } } } if( id == i ) { //akcja! } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 I tak coś jest nie tak :/ da się kliknąć nadal tylko 1 obiekt w roomie (ten z najmniejszym deph) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 https://gmclan.org/up152_12_130410_gm8_min_..._detection.html Click, click. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Dzięki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi