alwin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Yo. Mam takie pytanko- mam obj_menu w pewnym miejscu rooma. W menu tym pokazywane są ikonki,buttony itp zależnie od tego jaki budynek mamy zaznaczony. Robiłem to metadą instance_creatre, za x i y dobierałem odpowiednio współrzędne rooma. Ale to był błąd.. teraz zmieniłem rozdziałkę gry i jest potrzeba przesunięcia tego menu(wraz z ikonkami których jest bardzo dużo) No i nie moge tego zrobić tym sposobem że przesunę sam obj_menu bo ikonki są tworzone orębnie.. aby sie tego ustrzec chciałem zrobić coś takiego GML obj_menu.icon_marine=instance_create(0,0,obj_icon_marine); wtedy jak przesune menu to i tak ikonki tworzone by były w tym lokalnym układzie współrzędnych.. tak myslałem ale dupa z tyłu. ta ikonka i tak tworzy mi się na 0,0 rooma, dlaczego? czy muszę te ikony tworzyc kodem w tym menu? bo teraz sa one tworzone w obj odpowiednich budynków.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 (step) GML x=obj_menu.x+g y=obj_menu.y to w bjekt ikony i git(pokombinuj z tym g ) E: offtop:o alwin nie poznalem po nowym awku! Dalej robisz ta gre?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alwin Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Mój avek jest zależny od pory roku:) pewnie że robię, mogę dać kolejną wersję demo jak chcecie:) dzieki za odp, zaraz rozkminię. E: działa pieknie, nie wiem czemu o tym nie pomyslałem:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMarcQ Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2010 ja tez zmienilem awka ale chyba wroce do starego XD od pory roku mowisz? ciekawy pomysl E: czemu mnie kusi zby tak offtopic?? zaraz sie normalnie offtopie-utopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi