hudy0070 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Korzystając z tego kodu zauważycie takie śmieszne znaczki ( oczywiście gdy narysujecie text ), pojawiają się one gdy wciskam shift, alt, caps lock itp. Pytanie moje do was, jak się tego pozbyć? GML if( keyboard_check_pressed( vk_anykey ) && keyboard_lastkey != vk_backspace ) { if( cur_text <= 20) { text = text + keyboard_lastchar; cur_text += 1; } } if( keyboard_check_released( vk_backspace ) ) { if( cur_text > 1 ) { cur_text -= 1; text = string_delete( text, cur_text +1, cur_text ); } else { cur_text = 0; text = string_delete( text, 1, 1 ); } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Może poprostu sprawdzaj, czy ostatni klawisz to nie jeden z tych znaczków. Jeśli tak to go nie dodawaj. Lub użyj string_replace_all, ale 1. sposób będzie raczej lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Hmmm... U mnie wszystko gra tak jak powinno. Wg mnie jest to jedno z poniższych blędów, sprawdź każdy 1. Problem z czcionką Czcionka, z której korzystasz obsługuje tylko zwykłe, niepowiększane znaki. Rozwiązanie: Spróbuj zmienić czcionkę na Arial i sprawdź jak teraz wygląda 2. Problem z wgraniem czcionki Znaki odpowiadające dużym i polskim literom nie są wczytywane przez GM Rozwiązanie: W opcjach czcionki ustaw dwie liczby, które tam są na 0 i 255 lub kliknij "All" 3. Problem z kodowaniem Być może tekst który piszesz nie pokrywa się z GM'owskim kodowaniem i przez to niektóre litery są odczytywane jako inne Rozwiązanie: Hmmm... pewnego nie ma, ale spróbuj pobawić się z pakiem języka (w XP jest obok pasku powiadomień po prawej stronie paska) EDIT: Zakładam, że dziwne znaczki to na przykład: "Ä", "Ĺ", albo "?". Najlepiej, jakbyśmy je zobaczyli, może to coś da :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 EDIT: Zakładam, że dziwne znaczki to na przykład: "Ä", "Ĺ", albo "?". Najlepiej, jakbyśmy je zobaczyli, może to coś da To chyba nie o to chodzi... A o to : http://en.wikipedia.org/wiki/ASCII#ASCII_control_characters Hmmm... pewnego nie ma A co ja napisałem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Chyba będę musiał sprawdzać po kolei czy to nie te klawisze a trochę tego jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assassin Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Wydaje mi się, że nie. Jeśli chodzi o to co podałem w linku, nie będzie dużo roboty. Wystarczy sprawdzić, czy wprowadzony znak, a właściwie jego numer (DEC), nie zawiera się w przedziale 0-37 i nie jest to 127. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy0070 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2010 O tym nie pomyślałem, dzięki wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi