adam2356 Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 mam takie zadanie: Zdefiniuj procedurę POSADZKA :n, po wywołaniu której powstanie rysunek kwadratowej posadzki złożonej z kolorowych kafelków, jak poniżej. Parametr :n może przyjmować wartości od 1 do 20. Szerokość posadzki jest stała i wynosi 400. Każdy kafelek może występować w jednym z trzech kolorów: żółtym, zielonym lub niebieskim, przy czym obwódka kafelka, koloru czarnego, jest rysowana pisakiem grubości 1. Kafelki tworzące posadzkę są wybierane w sposób losowy. Rysunek powinien być na środku ekranu. wiem jak napisać tę procedurę, tylko mam problem z kolorami kafelków. Czy istnieje jakaś funkcja, dzięki której będę mógł wybrać te trzy kolory a potem zamalować kafelki losowo, którymś z nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 A o jaki język programowania chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2356 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 logo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 A o jaki język programowania chodzi? Cierp! Topic: Z tego co pamiętam to była jakaś funkcja losuj która losowała liczbę z jakiegoś przedziału. To przypisz każdemu kolorowi liczbę i użyj koloru zależnie od liczby. Nie pamiętam czy funkcja się dokładnie tak nazywała. Luknij sobie do pomocy po prostu. Jak są 3 kolory to chyba "losuj 3" ci wylosuje 1, 2 albo 3. To zadania z konkursu LOGIA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2356 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 dzięki. z konkursu liga zadaniowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2356 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 zrobiłem tak jak mi napisałeś ale po wywołaniu procedury mam trzy kolory: czarny, zielony i niebieski. Czyli zamiast żółtego zrobił się czarny. A w procedurze wygląda to tak: przypisz "1 "żółty przypisz "2 "zielony przypisz "3 "niebieski ukm losowa 3 zamaluj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 12 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 Nie wiem dokładnie jak działa przypisz. Nie wiem czy w ten sposób można coś do cyfr przypisywać. Spróbuj może wylosować liczbę i przypisać tę wartość do zmiennej. niech :c losowa 3 I teraz strzelić kilka jeśli jeśli :c=1 {ukm "żółty} jeśli :c=2 {ukm "niebieski} jeśli :c=3 {ukm "zielony} zamaluj Nie gwarantuję, że to co napisałem jest poprawne składniowo, bo logo używałem ze 3 lata temu ostatni raz. Ale mam nadzieję, że przekazałem ogólną ideę. Ewentualnie możesz spróbować z wartościami 0, 1, 2. Może to sie tak losowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam2356 Opublikowano 12 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2010 właśnie o to chodziło! dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi