Kargul Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Elo! Otóż ostatnio zajmuje się robieniem RTS'a (real time strategy) no i oczywiście mam problem... mianowicie: Zrobiłem chodzenie myszką (klikam gdziekolwiek i postać mi tam idzie) jednak jak zrobić takie coś, że jak postać idzie w prawą stronę to zmienia mu się sprite? Np. klikam na lewą stronę ekranu, on tam idzie i mu się zmienia sprite z animacją. Jak to zrobić? Pozdrawiam :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 zapodaj kod na chodzenie, dopasuje do tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 Hmm... obiekt1 ma event "Global left released" i tam GML instance_create(mouse_x,mouse_y,o_idz) Obiekt "o_idz" ma w create: GML x=mouse_x y=mouse_y oraz klocek "Move towards point" i ten klocek jest skierowany to jednostki "o_u_b" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkarius Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 GML // w stepie switch( direction div 45 ) { case 0: sprite_index = spr_prawo; break; case 1: sprite_index = spr_prawo_gora; break; case 2: sprite_index = spr_gora; break; case 3: sprite_index = spr_lewo_gora; break; case 4: sprite_index = spr_lewo; break; case 5: sprite_index = spr_lewo_dol; break; case 6: sprite_index = spr_dol; break; case 7: sprite_index = spr_prawo_dol; break; } takie cos moze? ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 25 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 GML (Step) dir=point_direction(xprevious,yprevious,x,y)-45 dir=dir div 90 if(dir=0)sprite_index=sprRight else if(dir=1)sprite_index=sprUp else if(dir=2)sprite_index=sprLeft else if(dir=3)sprite_index=sprRight Sprobuj tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 25 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2010 GML (Step)dir=point_direction(xprevious,yprevious,x,y)-45 dir=dir div 90 if(dir=0)sprite_index=sprRight else if(dir=1)sprite_index=sprUp else if(dir=2)sprite_index=sprLeft else if(dir=3)sprite_index=sprRight Sprobuj tego To nic nie zmieniło... A jeżeli chcecie wiedzieć jaśniej o co mi chodzi, to spójrzcie na warcrafta. Tam jak kliknę myszką na lewą stronę postać się zmienia animację w tamtą stronę. Chodzi mi o coś takiego... A teraz wypróbuję jeszcze opcje Arkariusa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi