zelman Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Jak zrobić takie coś: Mam jakiś tam objekt, w kształcie np. kwadratu i w środku jest pusty (przezroczysty). Jak zrobić takie coś, żeby w środku tego kwadratu było widać background, inne objekty itp., a naokoło było czarne tło? Ale tak, żeby uniknąć objektu (tego kwadratu) o wielkości 3000pix? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artimal Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 nie wiem o co dokładnie ci chodzi ale musisz zaznaczyć transparent XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 sprite_set_alpha, czy coś takiego. @Artimal, głupoty gadasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Chodzi mi o coś takiego, że jak np. w grach jest snajperka i jest widoczne kółko, a wokół jest ciemność ... o coś takiego mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 można użyć dużego sprite'a. Można też za pomocą surface'a, PsichiX robił kiedyś tutorial do surface'ów, tam przy przykładzie "mgły wojny" znajdziesz odpowiedź ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 15 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Dzięki. I jak już napisałem, wolę uniknąć dużego sprita, bo im większy sprit tym bardziej obciąża kartę graficzną i gra się tnie lub nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Ale surface bardziej obciąża kartę graficzną, i ogólnie to z nimi jest więcej problemów niż ze spritami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 15 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Możesz chociażby z każdej strony tego sprite'a narysować 4 wielkie czarne prostokąty, które wspólnie zakryją cały obszar na około :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelman Opublikowano 16 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2010 Zrobiłem po prostu sprita o wielkości 2000x2000pix :P zrobiłem jeszcze niewidzialny objek, który 'siediz' na myszce, a room za nim podąża. Dzięki i zamykam temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi