Easeful Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam! Robię pewien, można to tak nazwać - silnik, do gm'a, umożliwiający pewną rzecz. No i robię robię, aż tu nagle mam problem, który uniemożliwił mi kontynuowanie prac. Oto on: Przykładowy kod: GML filet=file_text_open_write('lol.txt'); file_text_write_string(filet,'eloelołz'+chr(13)+chr(10)+'sjeiemasz ziom!'); file_text_close(filet); filet=file_text_open_read('lol.txt'); msg=file_text_read_string(filet); show_message(msg); file_text_close(filet); Dla niewiedzących: chr(13)+chr(10) = enter No to do rzeczy: Co mi wyświetla show_message? Wyświetla mi: "eloelołz" bez entera i "sjeiemasz ziom!". Nie jest to wina funkcji, bo po prostu ten kod wczytuje TYLKO "eloelołz" jakby czytał tylko jedną linijkę.. No i teraz nie wiem jak to zrobić żeby czytał wszystkie linijki, wiem że jest funkcja file_text_readln() ale nie wiem jak jej użyć jeżeli w ogóle by pomogła.. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 GML filet=file_bin_open('lol.txt',0); msg='' repeat(file_bin_size(filet))msg+=chr(file_bin_read_byte(filet)); file_bin_close(filet); show_message(msg); lub: GML filet=file_text_open_read('lol.txt'); msg='' while(!file_text_eof(filet)) { msg+=file_text_read_string(filet); file_text_readln(filet) if(!file_text_eof(filet))msg+=chr(13)+chr(10) } show_message(msg); file_text_close(filet); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 O dzięki, chyba użyję tego binarnego. Hmm, a czemu w tym binarnym jak sie do msg dodaje przeczytany bajt to z tego wychodzi string, a nie liczba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 bo dodawany bajt zamieniasz na znak uzywajac chr() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easeful Opublikowano 20 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 aha nie zauwazyłem :D temat klołz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi