Hix Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Siemka wiem ze jestescie mądrzy z maty :sp_ike: xD a ja nie moge sobie dac rady z takim jednym zadaniem i nie wiem jak sie za nie zabrać. A mianowicie: GML 'Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym jest równy R ,a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy r. Oblicz obwód tego trójkąta.' Nie wiedziałem gdzie zamieścić to dałem tutaj :D E: Nie ma właśnie więcej danych... Trzeba obliczyć na argumentach. mojemu kumplowi wyszło 4R+2r ale jak on to zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GMTraker Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 może więcej danych? <_< poza tym nie ten dział... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Już ten dział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Argoo Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 czyli: c = 2R a-r+b-r=c a+b-2r=2R a+b=2r+2R a+b+c = 2r+2R+2R= 4R+2r Źle mi się napisało, teraz jest dobrze. :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 to rozwiązanie odpada na starcie bo każdy trójkąt prostąkątny opisany opiera się na średnicy koła więc a wynosi 2R E. przerobiłem ten wzór wzór na długość promienia okręgu wpisanego r = ( 2P ) / ( a + b + c ) gdzie: a,b,c - boki trójkąta w który wpisany jest okrąg P - pole trójkąta w który wpisany jest okrąg I wyszło mi że (a+b+c)=2R*2r ale jeszcze to sprawdzam E2. sprawdziłem ale nie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dzieki argoo. kumam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi