Skocz do zawartości

Jaki Linux?

GladiusX

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki ze ostatnio traktuje to forum jak komputerowych masterów... Chociaż NA PEWNO nimi jesteście, nie, nie to nie sarkazm. W ogóle to cześć wszystkim. Siostra kupiła sobie Mini Laptopka (Netbook), ale nie pasuje jej system (Linuxowo-Windowsowaty) Działą jak linux a odtwarza formaty .EXE tam nie ma napędu wiec wszystkie operacje robimy na Pendriverze. Mam do was pytanie. Jaki linux (Jeżeli w ogóle) wszedł by na:

- 1 GB ramu

- Procesor: XBurst 400 MHz 32-bit

- Dysk wewnętrzny 300GB

+ Nie może być większy niż 1 GB, a raczej 933 MB

DAJCIE JAKIEKOLWIEK PROPOZYCJE CO BY MOŻNA NA TYM SPRZĘCIE ZAINSTALOWAĆ?

CO WEJDZIE? I CZY W OGÓLE WEJDZIE?

UBUNTU NA TYM CHYBA NIE RUSZY CO?

Czyli Ubuntu Netbook Remix odpada, bo jest pod x86, a nie pod mipsela. Zaraz Ci znajdę coś, chociaż wątpię, że coś znajdę sensownego, więc zalecałbym Ci zostać przy tym co tam jest wgrane. Gdybyś miał normalny procesor w tym (czyt. Intel Atom), to by można było bez problemu wgrać jakiegoś netbookowego Linuksa bądź odchudzonego Windowsa, a z tego co widzę, to na tego XBursta to albo Windows CE, albo Linux dawany przez nich, ale jeszcze poszukam...

A mam jeszcze jedno pytanie czy nie wlazł by CDLinux na jądrze dla starych laptopów luknijcie do http://www.cdlinux.pl/?id=2

Chodzi mi o wersje: cdlinux.pl mały 1.0_2.6.17 albo cdlinux.pl 1.0_2.6.17 (Ta druga to duża)

Wiem że to lamerskie pytanie i prawdopodobnie wiem jaka będzie odpowiedź, ale jednak wolę się zapytać