Hix Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Mam grę platformową i Chciałbym zrobić sobie takiego stworka co lata i jak nie ma miedzy nim i mną bloku to leci w moja stronę, po jakimś czsie zatrzymuje się strzela do mnie i leci dalej w moja stronę. Ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Ze strzelaniem to ustaw alarm[0] na przykład na 50 i w alarm[0]: instance_create(x,x,o_pocisk) i alarm[0] = 50. To sprawi że w kółko będzie strzelać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hix Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 To akurat wiem ale gorzej z tym wykrywaniem bloku na lini. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Użyj funkcji collision_line :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lechu4444 Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 latanie możesz zrobić w ten sposób że wykrywasz ile zostało do ziemi funkcja free_place taką jak masz w grawitacji i gdy jest zbyt niska ustalasz grawitacje na taką jak masz w skoku czyli mniej więcej tak if place_free(x,y+64) //zamiast 64 możesz podać inną wysokość {gravity = 0.5} else {gravity = -1} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi