Jeremiah Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Mam mały problem. Niby to łatwe, ale mi nie wychodzi. Mam taki kod: if room=room1 { if (x<10) { co mam tu wpisać, aby postać się zatrzymała??Próbowałem: action_move("000010000",0); i speed=0 i nie działa :boxed: } } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 to zalezy, jak masz zrobione poruszanie sie tego obiektu. Jezeli masz zrobione direction=x speed=x to wystarczy wpisac tam speed=0, ale jezeli masz porusznaie sie zrobionie np. x-=5, to wtedy tak nie zadziala. Nalezy wtedy wpisac np. x=10 albo x=xprevious(nie zawsze dziala jak nalezy) lub w ruchu obiektu dac zamiast np. x-=5 tylko x=max(x-5,10) zeby obiekt nie mogl miec x ponizej 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeremiah Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Napiszę Ci ten skrypt: if keyboard_check(vk_up) { sprite_index=ruch_up x=x+0 y=y-2 image_speed=1 } if keyboard_check_released(vk_up) { image_speed=0 } if keyboard_check(vk_down) { sprite_index=ruch_down x=x+0 y=y+2 image_speed=1 } if keyboard_check_released(vk_down) { image_speed=0 } if keyboard_check(vk_right) { sprite_index=ruch_right x=x+2 y=y+0 image_speed=1 } if keyboard_check_released(vk_right) { image_speed=0 } if keyboard_check(vk_left) { sprite_index=ruch_left x=x-2 y=y+0 image_speed=1 } if keyboard_check_released(vk_left) { image_speed=0 } if keyboard_check(vk_up)&keyboard_check(vk_left) { sprite_index=ruch_up_left } if keyboard_check(vk_up)&keyboard_check(vk_right) { sprite_index=ruch_up_right } if keyboard_check(vk_down)&keyboard_check(vk_left) { sprite_index=ruch_down_left } if keyboard_check(vk_down)&keyboard_check(vk_right) { sprite_index=ruch_down_right } trochę tego jest :D Potem mam jeszcze jeden, ten który pokazałem wcześniej. Używaj tagów CODE. //Tymon Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Tymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zawsze żeby mi postać wychodzi poza room, to daję ściankę o szerokości 1 i dowolnej wysokości, zaraz przy krawędzi rooma (przy dolnej ścianie i górnej jest wysokość 1, a szerokość dowolna, co można się chyba domyślić). Metoda prosta, aczkolwiek, przy większych roomach może się zacinać trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanjuso Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2006 @marmot Tez kiedys tak robilem, ale to nie wydajne ;p Zamien y=y-2 na y=max(y-2,0) oznacza to ze y przybierze wartosc wiekszej liczby: y-2(przyszla pozycja obiektu) lub 0 czyli krawedz roomu. Analogicznie zrob do reszty. PS. zamiast y=y-2 mozna pisac szybciej y-=2 PS2. po co jest to x=x+0 skoro to nic nie robi :blink: czyste marnotractwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi