Vardi Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Witam Mam pytanie dotyczące klas w Delphi, a mianowicie żeby zadeklarować klasę muszę napisać: type NazwaKlasy = class end; Taki kod kompiluje się bez problemu, ale jeśli chcę zadeklarować tą klasę w istniejącym już type czyli: type NazwaKlasy = class TForm1 = class(TForm) private public end; To wtedy wyskakuje mi błąd: "Expected ':' but '=' found". Czy wie ktoś dlaczego tak jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeWuO Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 No to może daj : zamiast = ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Wtedy się nie skompiluje bo powinno być "=". :P Zastanawiam się czym się różni type już utworzone od tego co ja utworzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Może daj := ;p ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2006 Też nie, poprostu nie działa, ale jak napisze drugi raz gdzieś po begin "type" to wtedy działa normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Hm, może poprostu nie można deklarować własnych klas nad PUBLIC i PRIVATE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vardi Opublikowano 3 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2006 W public też coś nie mogę, dziwna sprawa, jak ktoś będzie umiał to wyjaśnić to niech napisze. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sazian Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 type NazwaKlasy = class; TForm1 = class(TForm) private public end; :boxed: Zero podstaw klasa musi być określonego typu Czyli np. tak type TKlasa=class(TObject); TForm1 = class(TForm) private public end; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi