Morro Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Niby zadanie banalne, ale ni za cholerę nie wiem jak zrobić. Halp plax :crying: Woda płynąca z kranu A napełnia zbiornik w ciągu 6 godzin. By napełnić ten sam zbiornik wodą płynącą tylko z kranu B, potrzeba 9 godzin. Ile czasu zajmie napełnienie zbiornika, jeśli kran B odkręcono 4 godziny po odkręceniu kranu A? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Dla kranu A: 6 godz. - 1 (cały zbiornik) 4 godz. - 2/3 zbiornika zostaje 1/3 2 godz. - 1/3 Kran B: 9 godz. - 1 3 godz. - 1/3 2 godz. kranu A + 3 godz. kranu B - 1/3 + 1/3 5 godz. dwóch kranów - 2/3 x-1/3 (5*(1/3)) / (2/3)= (5/3)*(3/2)=5/2=2.5 godz. 2.5 godz. + 4 godz. = 6.5 godz. Ja już dziś prawie nie myślę więc pewnie wynik jest zły (o zapisie już nie wspominam), ale może to dobrze zrobiłem :P EDIT: Tfu na pewno jest źle! Sorry, można usunąć tego posta, widocznie na dziś już nic ci nie pomogę :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morro Opublikowano 21 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Bratu też w między czasie dałem, i znalazł na necie taki wzór (widać to zadanie było kłopotliwe nie tylko dla mnie): t*V/6+(t-4)*V/9=V |*18 3tV+2(t-4)V=18V |:V 3t +2t-8=18 5t=26 |:5 t=26/5=5,2 Jakoś to przeanalizuję na lekcji (jakby równanie i wzór nie starczyło psorce -,-) Anyway, dzięki za fatygę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lollus Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 W zbiorze R określamy działanie "o". Zdabaj, czy jest ono wykonalne w tym zbiorze, czy jest przemienne, łączne, czy ma element neutralny i odwrotny, jeżeli: 1. a o b = 2a + 2b 2. a o b = a + b - 2 3. a o b = a +2b 4. a o b = (a+b )/2 5. a o b = (ab)/3 Za chalierę nie wiem jak to zrobić. Proszę was o pomoc :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kofel Opublikowano 23 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 http://matematyka.pl/1229.htm masz odpowiedź, dokładnie to samo zadanie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi