sfinkss Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 z tymi przykładami nie moge dać sobie rady (doprowadz do najprostszej postaci): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 W d) sprowadź najpierw do wspólnego mianownika i wtedy: - w liczniku wszystko powymnażaj - w mianowniku wzór skróconego mnożenia ( a-b )( a+b ) = a^2 - b^2 Powinno wyjść: (2sin^2 a) / (1-cos^2 a) Mam nadzieję, że to najprostsza postać. Dawno to miałem i cienki z tego akurat byłem, ale chyba to tak będzie. Resztę może zaraz zrobię. EDIT: Albo i nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 6 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2009 ok, przydało się, jeszcze jedno zrobiłem do tego, więc pozostaje mi tylko to 1+tg^2 i z szescianem, ale jestem wdzieczny Platynie;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi