Kargul Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Witam! Otóż mam jak dla mnie bardzo poważny problem. Mianowicie chodzi o zmienne. Mam obiekt lvl1 i on ma w create stars = 0. I na mapie są obiekty "gwiazdka". Każdy taki obiekt ma w create stars+=1 i ten kod ma dotyczyć obiektu lvl1. I kiedy zaczyna się gra, wyskakuje takie coś: ___________________________________________ ERROR in action number 1 of Create Event for object gwiazdka: Error in code at line 1: stars+=1 at position 1: Unknown variable stars Czemu nie znajduje zmiennej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 lvl1.stars+=1; Musisz dodawac ta zmienna w tym obiekcie w ktorej ona jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 3 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Dodałem, jednak nadal nie działało. Znalazłem rozwiązanie. Najpierw tworzyłem zmienną a potem gwiazdki. Wcześniej były tworzone jednocześnie. Ciekawe czemu wtedy nie działało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 3 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2009 Pewnie w roomie najpierw ustawiłeś gwiazdki więc ich Create wykonywało się wcześniej niż Create obiektu lvl1. Wiec gdy gwiazdki chciały dodać to ta zmienna jeszcze nie istniała. A i domyślam się, że chcesz zliczyć gwiazdki może? Masz do tego instance_number(gwiazdki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 4 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2009 Pewnie w roomie najpierw ustawiłeś gwiazdki więc ich Create wykonywało się wcześniej niż Create obiektu lvl1. Wiec gdy gwiazdki chciały dodać to ta zmienna jeszcze nie istniała. A i domyślam się, że chcesz zliczyć gwiazdki może? Masz do tego instance_number(gwiazdki) Niezupełnie. Po prostu miałem zmienną stars i każda gwiazdka miała w create stars+=1. No i z tym miałeś rację. Ten obiekt szybciej wykonał akcję w create, dlatego wyprzedził nie istniejącą wtedy zmienną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi