WojtekO Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Witam! W GM jest dostępna funkcja "create random", lecz niestety, pozwala na utworzenie tylko 4 obiektów. A ja potrzebuję, by po naciśnięciu na guzik, pojawiło się ich 5. Jak to zrobić? |Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Heh, poczytaj lepiej o gml, bo na klockach nauczysz się tyle czego i tak od nowa w gmLu sie uczyć bedziesz. póki co w odpowiednim miejscu daj "execute code" i tam wklej: GML instance_create(x,y,obiekt) wklej tyle razy ile potrzeba za obiekt podstawiając nazwe obiektyu. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekO Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 No ok. ALe ja potrzebuję, żeby utworzyło się 5 losowych obiektów z sześciu możliwych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Najprościej: instance_create(x, y, choose(obiekt1, obiekt2, obiekt3, ...)); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 aha sorry, nie kojarzyłem funkcji klocka. więc zrób tak: GML //w evencie create 'execute code' rodzaj[0]=nazwaobjektu1; rodzaj[1]=nazwaobiektu2; ... rodzaj[n-1]=nazwaobiektun; //to tylko taki wzór dopasuj do swoich potrzeb //to poniżej daj tam gdzie chcesz tworzyć obiekty los=round(random(n)); instance_create(x,y,rodzaj[los]); PS> pisane z pamięci. @UP: Można i tak :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copoconaco Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 to juz lepiej zrobic GML switch(floor(random(xxxxxx)))// mozna walnac choose, np: choose(0,0,0,0,1,1,2) tak by pozycja 0 trafiala sie czesto a 2 raz na jakis czas { case 0:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 1:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 2:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 3:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 4:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 5:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 6:{instance_create(x,y,ob1);break;} case 7:{instance_create(x,y,ob1);break;} .... } ctrl+c i ctrl+v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidds Opublikowano 2 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 Źle. Wtedy 1 i ostatni obiekt mają 2x mniejsze szanse na pojawienie się niż te ze środka. A jak już się bawimy tak, to jak dla mnie lepiej: GML list = ds_list_create(); //Tworzymy liste obiektow, ktore mozna wylosowac ds_list_add(list, obiekt1); //Dodajemy do listy wsyztskie potrzebne nam obiekty ds_list_add(list, obiekt2); ds_list_add(list, obiekt3); ds_list_add(list, obiektn); ds_list_shuffle(list); //"przetasowujemy" liste - wszystkie pozycje w niej beda sie znajdowaly na losowych pozycjach instance_create(x, y, ds_list_find_value(list, 0)); //ds_list_find_value(list, 0) - ta funckja pobieramy pierwsza pozycje z naszej listy obiektow (a, ze jest ona juz przetasowana, to w praktyce pobieramy losowa jej pozycje)</span></span> Lepiej normalnie losując, ale tak (wydaje mi się przynajmniej, lol) łatwiej będzie to zrozumieć Wojtkowi... ^_^ A i nauczy się czegoś przy okazji (tzn. mam nadzieję =d) Ed: I jeszcze jedna wersja :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi