LoRd DaVeR Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Witam dawno mnie nie było dawno mnie nie było miałem dość długą przerwę z gm i mam pewien problem otóż chcę żeby obiekt w kolizji jak się naciśnie spacje to przeszło do następnego pokoju a jak jest w tym następnym pokoju to przechodzi do poprzedniego. Może pokaże kod bo w tłumaczeniu mi kiepsko idzie. GML keyboard_check_pressed(vk_space) { if (room2 = room_last) room_goto_previous if (room = LEVEL1) // tu mam problem próbowałem też if (LEVEL1 = room_exists)...i też na odwrót room_goto_next ( 'Naciśnij klawisz F1 po więcej info Esc do wyjścia', 'Nacisne F1', 'Nacisne Esc', 'Bede grać xD') } a błąd jaki pokazuje w wszystkich opcjach COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 6: if (LEVEL1 = room_exists) at position 2: Assignment operator expected. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 GML if room_exists(ROOM1) room_goto_next() show_message_ext( 'Naciśnij klawisz F1 po więcej info Esc do wyjścia', 'Nacisne F1', 'Nacisne Esc', 'Bede grać xD') GML if (room2 = room_last) room_goto_previous() Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 room_goto_previous To jest funkcja więc: room_goto_previous(); I to też: room_goto_next(); A to są jakieś brednie: GML ( 'Naciśnij klawisz F1 po więcej info Esc do wyjścia', 'Nacisne F1', 'Nacisne Esc', 'Bede grać xD') } Chcesz to wyświetlić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 później zmienię to tylko nie miałem pomysłu co tam ma być dzięki bo przez przypadek skasowałem show_message_ext a już nie ma błędu dzięki platyna i 47xxxxxxxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Tylko weź użyj if (room = LEVEL1) A nie tego co ci 47xxxx powiedział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoRd DaVeR Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2009 ja wcześniej miałem i właśnie miałem ten błąd dzięki a tak po za tym rozwiązałeś mój następny problem który próbowałem sam rozwikłać bo w pokoju LEVEL2 nie chciało mi iść do poprzedniego thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi