Mosiek Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2009 Witam mam 2 pytania dotyczące mojego nowego menu xD które właczam podczas gry mam pauze i tworzy się menu ale problem jest tego typu że menu się tworzy na danej pozycji nie ważne od viewa kod mam taki na tworzenie co mam zrobić? Kod w stepie kontrolera: GML if keyboard_check_pressed(vk_escape) then { if global.paused == 0 then game_pause(); instance_create(view_xview,view_yview,obj_menu2) kwadrat=1 } if global.paused > 0 && global.paused <= room_speed then global.paused -= 1; A drugi problem to w drawie kontrolera który tworzy menu nie wiem jaki warunek postawić żeby dopiero jak stworzy menu pojawiał się kwadrat kod w drawie mam taki: GML draw_set_alpha( 0.5 ); draw_set_color(c_dkgray) draw_rectangle( view_xview+300, view_yview+120, view_xview+400, view_yview+300, false ); draw_set_alpha( 1 ); co mam zrobić? Z góry dziękuje pozdrawiam Mosiek. EDIT: Co do drawa poradziłem sobie potrzebuje odpowiedź tylko na pierwsze pytanie ;P EDIT2: Z pierwszym pytaniem też sobie poradziłem zamykam :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi