Mosiek Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Mam problem chce żeby podczas włączania mojej gry pojawiał się obrazek (u mnie jest to obiekt na cały room) mam ustawione żeby znikał i żeby przenosił mnie do następnego rooma jednak znika ale nie przenosi co mam zrobić kod w tym obiekcie znikającym jest taki: Create GML image_alpha=1 alarm[0]=room_speed Alarm[0] GML image_alpha-=0.02 alarm[0]=0.1*room_speed Step GML if (image_alpha=0) { room_goto(room2) } co mam zrobić gdzie mam błąd proszę o pomoc z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroXbot Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 zamiast if (image_alpha=0) ustaw if (image_alpha<=0). Przy odejmowaniu w debugu zauważyłem że prócz tych ,02 odejmuje jeszcze jakieś małe liczby po przecinku (jakieś 7-8 miejsc po) i nie wychodziło równe zero. @DOWN: Hah teraz odpowiedziałem dobrze :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Może jakimś cudem trafiłeś na kaprys GMa i pomija ci wartość 0. Spróbuj zrobić: if (image_alpha<=0) EDIT: Spóźniłem się :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosiek Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Dzięki bardzo wszystkim zamykam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi