tomekk1410 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Mam zmienną "ilosc_pociskow", mam ustawione ze po wcisnieciu Ctrl tworzy sie obiekt "pocisk".Chcę zeby obiekty "pocisk" nie tworzyly sie po wciśnięciu Ctrl kiedy zmienna "ilosc_pociskow" będzie wynosiła "0" (odejmowanie pociskow mam juz zrobione). Jak mam to zrobić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek999 Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 if ilosc_pociskow > 0 { instance_create(...); ilosc_pociskow -=1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk1410 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Misiek999 co ty mi podałeś mógłbyś wytłumaczyć ten kod ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianpl Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 GML if ilosc_pociskow>=0 //jeśli jest więcej pocisków niż 0 { instance_create(pocisk); //tworzymy pocisk ilosc_pociskow -=1; //odejmujemy 1 pocisk } else //lub { exit; //opuść kod } Event klawisza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 @UP:Chyba więcej niż zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk1410 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Mam taki błąd: COMPILATION ERROR in code action Error in code at line 3: instance_create(pocisk); //tworzymy pocisk at position 24: Wrong number of arguments to function or script. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 To powinno być dobrze: GML if ilosc_pociskow>=0 //jeśli jest więcej pocisków niż 0 { instance_create(x,y,pocisk); //tworzymy pocisk ilosc_pociskow -=1; //odejmujemy 1 pocisk } else //lub { exit; //opuść kod } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk1410 Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 Powinno być tak: if ilosc_pociskow > 0 //jeśli jest więcej pocisków niż 0 { instance_create(x,y,pocisk); //tworzymy pocisk ilosc_pociskow -=1; //odejmujemy 1 pocisk } else //lub { exit; //opuść kod } Bez "=" w pierwszej linijce. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markar Opublikowano 17 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2009 GML if ilosc_pociskow>0 //jeśli jest więcej pocisków niż 0 { instance_create(x,y,pocisk); //tworzymy pocisk ilosc_pociskow -=1; //odejmujemy 1 pocisk } else //lub { exit; //opuść kod } Mały błąd był, teraz jest na 100% dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi