KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Mam problem...jest tylko kawałek Arta na stronce a za resztę trzeba płacić xD Spytam się tu: Jak to trzeba napisać w C++ if ( Login = "ziom" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 poprostu: if (login = "ziom") { zaloguj(); } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Nie o to chodzi...mam kod ... if ( Login = "ziom" ) { ... i błąd error: cannot convert `const char[5]' to `float' in assignment| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 string login; cout<<"Podaj login: "; cin>>login; if (login=="ziomek") { //akcje po zalogowaniu } Edit: Aha no i jak masz Visual c++ to musisz przed int main #include <string> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 aaaaaaa ja miałem float a nie string... dziex all E: Może mi ktoś wyjaśnić kiedy czego urzywać(int,string,float itp) bo Psysiu kazał mi się z >>TĄD<< uczyć a tam trza już zapłacić za reszte tego artykułu xD Będę wdzięczny xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 int to liczby, string to ciągi tekstowe, float to bodajże duże liczby, jest jeszcze char to znaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Float to liczby zmiennoprzecinkowe, np. 1.356543457664 Tu masz darmowy kurs: http://www.gamedev.pl/tutorials.php?x=category&id=18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Dziex ;] I szczegół:Zapomniałem że mam książkę xD Nie będę musiał płacić...2 raz za to samo xD Teraz mama wbija to se poczytam ;p A oto mój 1 Program: #include <iostream> using namespace std; int main() { string Login; int pass; cout << "Podaj Login: "; cin >> Login; cin.ignore(); if ( Login == "ziom" ) { cout << "Podaj Haslo: "; cin >> pass; cin.ignore(); if ( pass = 123 ) { cout << "Zostales poprawnie zalogowany "<< Login; } else { cout << "Zle Haslo"; } } else if ( Login == "Psysiu" ) { cout << "Podaj Haslo: "; cin >> pass; cin.ignore(); if ( pass = 123 ) { cout << "Zostales poprawnie zalogowany "<< Login; } else { cout << "Zle Haslo"; } } else { cout << "Zly Login :("; } getchar(); return 0; } Potem go ulepsze ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 powinno byc if(pass==123) w ogóle to kompilowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 aaaaaaa ja miałem float a nie string... dziex all E: Może mi ktoś wyjaśnić kiedy czego urzywać(int,string,float itp) bo Psysiu kazał mi się z >>TĄD<< uczyć a tam trza już zapłacić za reszte tego artykułu xD Będę wdzięczny xD Kilka typów :P char - znaki ( -128 do 127) usigned char - znaki ( 0 do 255) signed char - znaki (-128 do 127) wchar_t - znaki rozszerzone ( 0 do 65535) int - liczby całkowite ( -2147483648 do 2147483647) double - liczby zmiennoprzecinkowe (1.7 E-308 do 1.7E + 308) float - liczby zmiennoprzecinkowe ( 3.4 -38 E do 3.4 E +38 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawka83 Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 jeszcze dodam tyle ze double jest znacznie lepsze niż float... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 9 Lipca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 A int od char :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 czyli jakich powinienem używać? string - do liter int - do cyfr i coś jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 void - do tworzenia funkcji np. void dodaj(int a; , int b;); { return a+b; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 @UP: FAIL LOL void akurat nic nie zwraca... I... void* też jest wskazaniem do pamięci... I... void dodaj(int a; , int b;); { return a+b; } EPIC czyli jakich powinienem używać? string/char* - do liter int/double/float - do cyfr void - do funkcji, które nic nie zwracają. if( zmienna == wartosc ) I nie słuchaj się 47x8 on sam lepiej nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Sory za offtop, ale do funkcji które coś zwracają używać int?Bo main zwraca 0, a ono jest w int. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 !void coś muszą zwracać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Zależy co ma zwracać funkcja. Bo może zwracać dowolny typ, nawet twój własny (w klasach). void dodaj(int a; , int b;); { return a+b; } W tym momencie spadłem z krzesła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Czyli to będzie mniej więcej tak: #include <iostream> void loguj(string) using namespace std; int main() { void loguj( Login, Pass ) { cout << "Podaj Login /**************** *Koniec Programu* *****************/ getchar(); return 0; } ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 funkcjiNIE definiujemy wewnątrz innej funkcji !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 to nie kapuje ;/ Mam książkę "Meandry języka C/C++ (a na dole okładki:)w praktyce" autorstwa 3 ziomków i all na nazwisko mają Borowik.I w tej książce:47strona, dział Funkcje, przekazywanie parametrów do funkcji...i na dole przogram nr 27: #include <iostream.h> void f1 (int); int main ( ) { int i=3; cout << "i="<<i; f1(i) <<------------------------------------------look system("pause"); } void f1(int i) { i=4 cout <<i="<<i; } aaaaaaaaaaaaaaa...rozumiem!!!!!!!!! xD bo jest funkcja int main( ) xD no taaaaak xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi