KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Siema.Mam problem.Pisze swój 1 DLL i jego treść to: #include<windows.h> #define export extern "C" __declspec(dllexport) //Dzwiek export double Dzwiek( double dz1, double dz2 ) { Beep( dz1, dz2 ); } //Obliczenia export double Dod( double d1, doubled2 ) { return d1 + d2; } export double Ode( double o1, double o2 ) { return o1 - o2; } export double Mno( double m1, double m2 ) { return m1 * m2; } export double Dzi( double dz1, double dz2 ) { return dz1 / dz2; } a Błąd: /* Replace "dll.h" with the name of your header */ #include "dll.h" <<-----------------------------------------tu << #include <windows.h> #include <stdio.h> #include <stdlib.h> DLLIMPORT void HelloWorld () { MessageBox (0, "Hello World from DLL!\n", "Hi", MB_ICONINFORMATION); } BOOL APIENTRY DllMain (HINSTANCE hInst /* Library instance handle. */ , DWORD reason /* Reason this function is being called. */ , LPVOID reserved /* Not used. */ ) { switch (reason) { case DLL_PROCESS_ATTACH: break; case DLL_PROCESS_DETACH: break; case DLL_THREAD_ATTACH: break; case DLL_THREAD_DETACH: break; } /* Returns TRUE on success, FALSE on failure */ return TRUE; } Proszę o pomoc :D edit: Na dole są błędy,od góry: Line2:In file included from dllmain.c Line6:syntax error before string constant Line7:syntax error before "void" [Build Error] [dllmain.o] Error 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Umiesz czytać?Zamiast "dll.h" masz wpisać nazwe TWOJEGO nagłówka.Na przykład: #ifndef __MAIN_H__ #define __MAIN_H__ #include <windows.h> /* To use this exported function of dll, include this header * in your project. */ #ifdef BUILD_DLL #define DLL_EXPORT __declspec(dllexport) #else #define DLL_EXPORT __declspec(dllimport) #endif #ifdef __cplusplus extern "C" { #endif void DLL_EXPORT SomeFunction(const LPCSTR sometext);// tutaj masz wpisać Twoje funkcje #ifdef __cplusplus } #endif #endif // __MAIN_H__ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Aha...Ale to co ty podałeś to jest całkiem inny kod.Będzie on pasował do każdego innego dll'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Ja mam taki kod w main.cpp: #include "main.h" // a sample exported function void DLL_EXPORT SomeFunction(const LPCSTR sometext) { MessageBoxA(0, sometext, "DLL Message", MB_OK | MB_ICONINFORMATION); } BOOL WINAPI DllMain(HINSTANCE hinstDLL, DWORD fdwReason, LPVOID lpvReserved) { switch (fdwReason) { case DLL_PROCESS_ATTACH: // attach to process // return FALSE to fail DLL load break; case DLL_PROCESS_DETACH: // detach from process break; case DLL_THREAD_ATTACH: // attach to thread break; case DLL_THREAD_DETACH: // detach from thread break; } return TRUE; // succesful } i ten co podałem.U mnie działa. EDIT:Każdy kompilator ma chyba inne kody.Więc daj swój kod i w main.h w nagłowku daj zamiast "dll.h" daj "main.h" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 A mi ten kod nie działa xD ten co podał 47xxxxxxxx działa xD Ale nowy problem: Nazwa dll'a to: Kalkulator.dll i jest on w tym samym folderze co plik Programu(Gama Maker File).W Create oKalkulator dałem kod GML /*Wczytaj Funkcje DLL*/ zDzwiek = external_define( 'Kalkulator.dll', 'Dzwiek', dll_stdcall, ty_real, 2, ty_real, ty_real ); zDod = external_define( 'Kalkulator.dll', 'Dod', dll_stdcall, ty_real, 2, ty_real, ty_real ); zOde = external_define( 'Kalkulator.dll', 'Ode', dll_stdcall, ty_real, 2, ty_real, ty_real ); zMno = external_define( 'Kalkulator.dll', 'Mno', dll_stdcall, ty_real, 2, ty_real, ty_real ); zDzi = external_define( 'Kalkulator.dll', 'Dzi', dll_stdcall, ty_real, 2, ty_real, ty_real ); external_free( 'Kalkulator.dll' ); i dostaje(chyba gratis od firmy) błąd: ERROR in action number 1 of Create Event for object oKalkulator: Error defining an external function. Urzywam Dev C++ 4.9.9.2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianpl Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Kalkulator jest już w GM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 yyyyy nie rozumiem xD aaaa...chodzi ci o to że jest już wbudowany i nie trzeba dlla?No wiem...Tyle że postanowiłem się nauczyć pisania DLL'i i chcę zrobić go z dll'em...coś prostego na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 <offtop>Lepiej nie używaj Dev - C++ bo już od miliardów lat nie jest updatowany.Ostatnia akcja w Dev - C++ była w 2005 roku...Dlatego używaj Code::Blocks.</offtop> <top>Trudno zrobić DLLa dla GMa.Bo GM jest napisany w Delphi, a nie w C++.Najlepiej zapytaj się na Game Maker Community jak trzeba robić DLLe w C++ dla GMa.</top> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Ściągnołem ten program Jak w nim się tworzy DLL? i jak sie kompiluje xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 File:New:Project:Dynamic Link Liblary , a kompilusie się naciskając Build Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Dzieki ;] Fajny ten Kompilator :D I bez problemu skompilował :D Dziex ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Możesz w tym nie tylko robić w C++ ale też w innych językach :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Hehe...trzeba znać xD a tak ogólnie to kiedyś widziałem przykład Wykorzystania funkcji C++ w Game Maker i był dll...ale nie moge go teraz znaleźć ;/ Da ktoś link? EDIT: Już mam.Jak ktoś chce to https://gmclan.org/index.php?sciagnijplik=147 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 <offtop>Lepiej nie używaj Dev - C++ bo już od miliardów lat nie jest updatowany.Ostatnia akcja w Dev - C++ była w 2005 roku...Dlatego używaj Code::Blocks.</offtop> <top>Trudno zrobić DLLa dla GMa.Bo GM jest napisany w Delphi, a nie w C++.Najlepiej zapytaj się na Game Maker Community jak trzeba robić DLLe w C++ dla GMa.</top> A myślałeś o tym, że to nie robi różnicy w czym jest napisany DLL ? Polecam MSVC++ a co do tworzenia DLLi pod GMa: https://gmclan.org/index.php?czytajart=36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Wiem xD Z tego się uczę i mam prośbę jak ktoś może to niech da kod jakiegoś zwykłego Dll'ka...tak do nauki ;p Popatrze jak to wygląda ;] 2 czy 3 funkcje wystarczą :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 kod którego rządasz jest w tym arcie z którego się rzekomo uczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 wiem...ale nie rozumiesz...ty podałeś coś takiego: export char* GMText( void ) { return "Jakis tekst przekazany przez funkcje biblioteki."; } A ja bym chciał zerknąć na coś bardziej rozbudowanego typu export char* GMText( char* a1, double a2 ) { return "bla bla" + a1 return "blaasdfs" + a2 //itp } Albo coś podobnego E:Sry...To art Tymona ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 naucz się pierw programować cokolwiek logicznego w cpp a potem bierz się za to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 A to co? Chiński? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 naucz się pierw programować cokolwiek logicznego w cpp programować cokolwiek logicznego logicznego !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Rozumiem xD Spokojnie xD Ale zwykłym c++ czy WinApi? xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 u Ciebie ewidentnie brak jakiej kolwiek logiki, nie znasz żadnych zasad pisania w surowym cpp, od niego zacznij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 #include <stdio.h> int main( ) { printf("Hellow"); getchar( ); return 0; } :PPPP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 wow, odpalić szablon konsoli z deva to i ja potrafie, Ty mi teraz opisz co każda linia robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 #include <iostream>//klawiatura (chyba;p ) using namespace std;// ? int main()//glowna funkcja { int liczba = 0; cout << "Podaj pierwsza liczbe\n"; cin >> liczba; cout << "Wybrales liczbe:"; cout << liczba; int liczba2 = 0;//liczba druga cout << "\nPodaj druga liczbe\n";//wiadomosc cin >> liczba2;//pytamy się o drugą liczba cout << "Wybrałes liczbe:";//pokazujemy cout << liczba2 << "\n";//wyswietlamy wiadomosc int wybor;//zmienna wybor cout << "Co zrobic?\n1 - Dodaj\n2 - Odejmij\n3 - Pomnoz\n4 - Podziel\n";//tekst cin >> wybor;//pytamy sie o wybor switch (wybor) { case 1:cout << "Wynik:" << liczba+liczba2;break;wyswietlemy wynik dodawnia case 2:cout << "Wynik:" << liczba-liczba2;break;//odejmowania case 3:cout << "Wynik:" << liczba*liczba2;break;//mnozenia case 4:cout << "Wynik:" << liczba/liczba2;break;//dzielenia default:cout << "Wybierz:#Dodaj#Odejmij#Pomnóz#Podziel, inaczej nic sie nie stanie";//wyswietlamy tekst } int wyjsc;//tworzymy zmienna wyjscie cout << "\nWyjsc z programu?\n1 - Tak\n2 - Nie\n";//wyswietlamy wiadomosc cin >> wyjsc;//pytamy o wyjscie switch (wyjsc) { case 1: return 0;break;//the end case 2: printf("\n\n\n\n\n");main();break;//jesli wybierzemy 2 to piszemy pięć enterów i włączamy funkcje main robiąc pętle } } Mój pierwszy program w C++ :) Masz się poucz ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Spox tylko mi zaraz nie powiedz że tyle to w necie pisze... Linia1: dyrektywa preprocesowa(tak pisze w książce[musiałem zajrzeć bo przyznam że nie wiedziałem jak to sie zwie xD]) Linia2: funkcja główna Linia3: otwarcie programu Linia4: funkcja wyświetlająca(w stdio bo w iostream jest cout ;p) Linia5: czeka na dowolny klawisz Linia6: zwraca wartość 0 do systemu Linia7: zamyka program Kiedyś się tego uczyłem ale zwykłego c++ Edit:Dziex 47xx...xx ale myślałem o DLL(che ogarnąć jak wygląda taki dll który coś robi[bo ten który jest TU to tylko wyświetla napis]) xD Ale dziex za starania ^^ Nawet Komentarze dodałeś ^^ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 btw zamiast stdio.h daje się już cstdio i jest to biblioteka C, w c++ korzysta się ze strumienii :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 cstdio? Nie wiedziałem xD Ehh...więc jak?Poda ktoś kod jakiegoś małego Dll'ka do nauki?może być 39DLL lub GMSock...jak kto woli xD <--żart xD Będę wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Hellow? xD 2post. Warn Mimek Edytowane 8 Lipca 2009 przez Mimek Warn +1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Lol masz: Main.cpp: #include<math.h> #define _export extern "C" __declspec( dllexport ) _export double Degtorad( double deg ) { return( deg * 3.14 / 180 ); } Kompilujesz i masz. Pasi? Nie nauczysz się patrząc na sam przykład. Musisz zrozumieć co można zrobić i jak to zrobić. Sam też na początku nie wiedziałem jak napisać głupią dllke w C++. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi