Crackkk-GM Opublikowano 1 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 A teraz opisz dokładnie jak to liczysz, dlaczego tak itd. Żeby nie było że copypasta :) Można jeszcze tak: double radtodeg( double rad ) { return( rad / 3.14 * 180 ); } angle=radtodeg( atan2( y2 - y1, x2 - x1 ) ); Funkcja atan2 zwraca wynik podany w radianach, więc trzeba zamienić to na kąty stąd to / 3.14 * 180. Więcej na wikipedia.org Chciałbym też podkreślić, że jestem autorem całego modułu graficznego i w połowie matematyczno/fizycznego w silniku QuadTech (temat w zapowiedziech.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 2 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Można jeszcze tak: double radtodeg( double rad ) { return( rad / 3.14 * 180 ); } angle=radtodeg( atan2( y2 - y1, x2 - x1 ) ); Funkcja atan2 zwraca wynik podany w radianach, więc trzeba zamienić to na kąty stąd to / 3.14 * 180. Więcej na wikipedia.org Chciałbym też podkreślić, że jestem autorem całego modułu graficznego i w połowie matematyczno/fizycznego w silniku QuadTech (temat w zapowiedziech.) Nie no, wiadomo - przecież to proste :P A atan2, czemu nie atan? (pomęcze Cię, ale chyba widać, że wiesz ocb :F). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Spośród wielu zgłoszeń, które do nas napłynęły wyłowiliśmy drugiego programistę - Kant. Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crackkk-GM Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Nie no, wiadomo - przecież to proste :P A atan2, czemu nie atan? (pomęcze Cię, ale chyba widać, że wiesz ocb :F). atan(x) atan2(x,y) muszę tłumaczyć czemu? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
progio! Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 No to wtedy robisz atan((x2 - x1) / (y2 - x2)) / 3.14 * 180; Kwestia taka, że atan zwróci Ci kąt -180* do 180*, a atan2 od 0* do 360* :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KozakPL Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Ekhem...ja nie mam nic do zaoferowania itp...chciałem tylko powiedzieć że logo jest do BaNi a drzewka wręcz przeciwnie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi