tomekk1410 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Witam. Mam jedno proste pytanie. Chodzi mi konkretnie o to jak zrobić aby co pewien czas tworzyły się nowe obiekty i aby każdy obiekt miał losowe współrzędne x i y. Domyślam się że trzeba użyć do tego alarmów ale nie wiem jak to zrobić. Dodam jeszcze że używam GM5.0 i chciałbym aby mi ktoś powiedział jak to wykonać na klockach bo na razie o GML nie ma mowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saus Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 GML [create]: alarm[0] = 1*room_speed // czy iles tam sekund [alarm0]: instance_create( random(room_width), random(room_heigth), obiekt); alarm[0] = 1*room_speed; #Edit O jezu, nie zauwazylem ze ma byc na klockach: W create -> zakladka 'main2' -> sekcja timing, 1 klocek, wpisujesz: number of steps: 1*room_speed w 2 polu zostawiasz alarm0 W alarm0: zakladka main1 -> sekcja objects -> 1 klocek, wpisujesz: object: ten co ma sie tworzyc x: random(room_width) y: random(room_height) A i jeszcze klocek ten co w create, rzeczywiscie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 28 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 W create dajesz klocek set alarm , a w alarm <numer alarmu którego wybrałeś> klocek instance create, a w x wpisujesz random(room_width), a w random(room_height).Znowu dajesz klocek z CREATE do alarmu. @Saus: On chciał na klockach. BTW:Dlaczego GM5 ? :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk1410 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Wielkie dzięki 47xxxxxxxx :thumbsup: Bo GM5.0 jest darmowy :jezor: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi