sebiq Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Elo! Mam kilka pytań.Otóż jak zrobić ściany w grze, jak zrobić menu (poradników nie rozumiem). I narazie było by tyle proszę o pomoc. pzdro sebiq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 1. Stwórz sprite, potem daj go do object i zaznacz solid, oto cała filozofia, a jeżeli ma to być platwormówka to do colinsion ze ścianą u bohatera wpisz: GML move_contact_solid(270,2) Drugiego nie będę ci gadał, ale na stronie głównej są przykłady, poszukaj dokładniej :) . EDIT Przykład Menu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Nie kapuje może mi dasz jakieś sprity i co zaznaczyć w object bo nie kapuje o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 "Sprity" są to rysunki, namaluj kwadrat i tyle, jeszcze nikomu tego nie napisałem, ale wysyłam do Dokumentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Chcesz zrobić menu? Ja zawszę robię je na klockach. Robisz obrazek buttona (sprite) który np. wygląda tak: Nowa gra A następnie robisz taki sam sprite, jednak tło buttonu jest np. żółte. I tworzysz obiekt o_nowagra I dajesz mu w mouse no button: (czyli jak najedziesz myszką) zamienia sprite na sprite żółty. I mouse leave: (czyli jak zabierzesz myszkę) zamienia się z powrotem do 1 sprita. I mouse left button: No i przenosi np. do roomu "gra" I dorabiasz resztę buttonów. Pozdro :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dragon Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Kargul, ty złodzieju! Nie wiem jakim cudem, ale menu robię tak samo, tylko że nie żółty tylko czerwony :P . Możesz także dodać animację, będzie to fajne wyglądało np. jest przycisk najedziesz na niego myszką i obok pojawia się kółko które się kręci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Kargul, ty złodzieju! Nie wiem jakim cudem, ale menu robię tak samo, tylko że nie żółty tylko czerwony :P . Możesz także dodać animację, będzie to fajne wyglądało np. jest przycisk najedziesz na niego myszką i obok pojawia się kółko które się kręci. Ja jestem we wszystkim samoukiem. Nie wiedziałem co to GML więc samo mi to przyszło do głowy. Wyobraźnia rodzi pomysły :D Żółty to był przykład. Ja teraz stosuję "colorise", "invert", "shade" itd... (Także im coś dorabiam :D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Zrobiłem tak jak mówicie ale jak najade to nie podświetla czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 A jak to zrobiłeś ?? Możesz przedstawić screena albo to opisać ?? Ps. Ale Tiger się podniecasz , nie tylko ty tak robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 mógłbyś zrobic scerna wiele by mi to pomogła ja mam Game maker 7.0 Lite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Lol, wiesz co to jest screen ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 wiem sory zle napisłaem miałem napisac zamieść sory ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Nie podświetla? A zrobiłeś drugi sprite? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 dobra mówie jak to zrobiłem 1.Daje create sprite i robie napis "nowa Gra" 2.daje jeszcze raz create sprite i robie napis "nowa gra" na innym tle 3.potem daje create object wybieram jednego sprita tam ustawiam myszke jak mówiłes 4.robie room1 i zaznaczam na mapie sprite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egzekutor Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zrobiłem dla ciebie przykład :) Ściągnij. Wszystko łatwe, bez kodu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 luknij sobie co wystawiłeś bo mi wyskakują w nowym oknie jakieś znaczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 26 Czerwca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Lol, to normalny link do ściągnięcia przykładu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebiq Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Przez Firefoxa nie chciało mi pobrać ale odpaliło przez google chrome. Dzienki Egzekutor działa POŁĄCZONO : proszę o zamknięcie tematu. problem rozwiązany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi