Ghost Opublikowano 22 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 Jak w basicu zrobić, żeby wybierało mi liczbę od 1 do 10? np.: print "Witaj w zgadywaczyu liczb :)" liczbaWyb=rnd(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10) input "Pomysl sobie jakas liczbe w zakresie 1 - 10."; liczba if liczba=liczbaWyb then print "Brawo! Udalo ci sie :)))" else print "Nie, to nie to :/" W czym problem? Z random (rnd). Jak to inaczej zastąpić? :/ Programuję w JustBasic (Qbasic jest dla mnie niewygodny). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekk1410 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Ja trochę programuje w Blitz Basic i w Blitz Basicu cały program wyglądał by tak: SeedRnd MilliSecs() ;wybierz liczbę pomiędzy 1 a 10 liczbydowybrania = Rand(1,10) ;liczba prób podjętych przez użytkownika liczbaprob = 0 .petlapocz odgadnij = Input$("odgadnij liczbe pomiedzy 1 a 10") ;jesli gracz przekroczy zakres kaz mu zgadywac jeszcze raz If odgadnij > 10 Or odgadnij < 1 Print "wybierz liczbe pomiedzy 1 a 10 !" Goto petlapocz EndIf liczbaprob = liczbaprob + 1 ;Jesli strzal bedzie za niski If odgadnij < liczbydowybrania Then Print "Liczba jest za mała" Goto petlapocz Else If odgadnij > liczbydowybrania Then Print "Liczba jest za duza" Goto petlapocz Endif Print "Odgadles liczbe " + liczbydowybrania + " w " + liczbaprob + " probach " WaitKey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności ANtY Opublikowano 29 Czerwca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Chyba nie o to mu chodziło :huh: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi