Kargul Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam :) Otóż ma kulkę o wymiarach 50x50. Dałem jej takie kody, jak w FAQ. (Chodzi mi o grawitację, czyli chodzenie w prawo i lewo no i naciśnięcie strzałki do góry to jump.) No i mam jeszcze dwa sprity. Pierwszy z nich jest taki sam jak kulka, jednak kręci się w prawo. 14 klatek. Drugi jest taki sam, tylko że się obraca w lewo. No i tu jest problem. Jak zrobić aby kulka po naciśnięciu prawo lub lewo kręciła się? Próbowałem klocka "change sprite", jednak tam trzeba podać szybkość. Jak podam jakąkolwiek to mi nie wychodzi sterowanie z kodu. Jak to zrobić? A może jest jakiś GML na obrót? Myślę że na pewno jest :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 <left>: image_single-=1 <right>: image_single+=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Dałem to, jednak mam dać przed tym zamień na sprite w lewo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
47xxxxxxxx Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Dałem to, jednak mam dać przed tym zamień na sprite w lewo? Nie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Nie musisz robić trzech spritów. Wystarczy jeden z obrotem i ten kod :P EDIT: Tylko w create musisz animację zatrzymać image_speed=0; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kargul Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Trochę się pogubiłem :D A więc mam kulkę i ona ma sprite kulka. Kulka ma 3 klatki. Środkowa to normalna kulka, pierwsza obrócona w lewo a trzecia w prawo. I dałem kody i w create to co Platyna i obraca mi się w prawo i jak puszczę klawisz to wraca do normalnej postaci. Jednak jak dam w lewo, to też się kręci, jednak jak puszczę klawisz nie wraca do normalnej postaci. Co jest? EDIT: Już mam! <no key> image_single=1 Dzięki za pomoc :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi