cysior Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Jak zrobić własny "Effect"? To moje pierwsze pytanie a drugie to jak zrobic fale"uderzeniową" która zabiera hp. Z góry dzięki :thumbsup: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Effect? Pewno chodzi ci o te taki Smoke, star i inne dziadostawa. Poczytaj sobie o systemach cząsteczek. Masz ładnie opisane w dokumentacji i jakiś art był na ten temat. EDIT: https://gmclan.org/index.php?wiki=category&zm=22 Artu mi się szukać nie chce. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cysior Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Effect? Pewno chodzi ci o te taki Smoke, star i inne dziadostawa. Poczytaj sobie o systemach cząsteczek. Masz ładnie opisane w dokumentacji i jakiś art był na ten temat. EDIT: https://gmclan.org/index.php?wiki=category&zm=22 Artu mi się szukać nie chce. :) Jesli chodzi o fale uderzeniowa, to nie muszą to być standardowe efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Ale co konkretnie chcesz osiągnąć? Pytasz jak zrobić efekt fali, czy samo to, że jakiś okrąg rośnie i jeśli się z czymś zatknie to to traci HP? Możesz zrobić obiekt fala GML CREATE: r = 0; //promień fali max_r = 100; //maksymalny rozmiar fali STEP r += 5; //promień się zwiększa if(r>max_r) instance_destroy(); I przy pomocy collision_cricle (czy jakoś tak), sprawdzasz czy okrąg o promieniu r koliduje z czymś. Wtedy zmniejszasz mu HP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi