sfinkss Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Wiem że to poziom pierwszje gimnazjum, albo i niżej, ale ja akurat tego nie miałem, wiem że to jest odległość liczby od 0 na osi, ale jak wtedy przedstawia się rozwiązanie takiego zadania? http://img34.imageshack.us/img34/8734/1002s.jpg po prostu tam gdzie jest dajmy na to |-2| + 3= 4x to robie cos takiego: 2 + 3 = 4x i rozwiązuje? no bo zaden inny sposob mi sie nie nasuwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 21 Maja 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tak, bo wartość bezwzględna z -2 to 2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthew Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 tak, |-2| to 2, a potem normalnie resztę chyba, że masz |x| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tak. Te przykłady są proste i rozwiązuje się je dokładnie tak, jak mówisz. Ciutke ciekawiej jest z wartością bezwzględną zmiennej, ale to też nie jest trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 no a z tym |x| to...? bo np. jeszcze: narysuj wykres funkcji y=|x| - 2 albo: |2x| < 4 EDIT to rozumiem że zakładam że x > 0, ale jak sie przedstawia rozwiązanie? jak wyjdzie z minusem to po prostu zmieniam na dodatnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woock Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Nie zakładasz. Rozpatrujesz dwa przypadki. Wykres funkcji y=|x|+a będzie symetryczny względem osi Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Jak masz |x| to musisz przyjąć, że są dwa rozwiązania - jedno dodatnie, drugie ujemne, podobnie jak przy równaniach kwadratowych z deltą większą od zera :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sfinkss Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 no to rozumiem z wykresem że jedno bedzie ramiona miało do góry, drugie to odbicie? a w nierównościach? |2x| + 3 = 7 2x + 3 = 7 i -2x + 3 =7 ? EDIT potęga wolframa: http://www25.wolframalpha.com/input/?i=|2x|+%2B+3+%3D+7 kumam już, ale dziękuję za wsyzstko; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 21 Maja 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 No wolfram akurat najlepiej się teraz spisuje w zadaniach matematycznych. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi