Piotrek Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 A jak zrobić, żeby ludzik skakał sobie tak jak w grach platformowych? :boxed: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 12 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2006 Ściągnij sobię przykład z gamemaker.nl =] I pamiętaj o dużych literach na początku zdania xP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A czy nie można zrobić np. tak, żeby po naciśnięciu spacji ludek leciał do góry i po chwili spadał na dół ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A tak nie ma w tych przykładach?! Może najpierw je poprzeglądasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 13 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A, która to dokładnie podstrona z przykładem skakania, bo nie mogę się połapać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigshark Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 Taaaa, pisałem to dopiero 64 razy, nic nie stoi na przeszkodzie aby napisać 65,czemu nie? a to dlatego że:"Każde dziecko wie że Bigshark nigdy nie mówi NIE". W takim razie cytuje moją wypowiedz sprzed wieków: tworzysz objeckt blok(to objekt po ktorym chodzic bedzie hero, pamietaj zeby byl on soild).tworzysz objekt hero. W jego stepie dajesz CODE if place_free(x,y+1) {gravity = 0.5} else {gravity = 0} W colizji z blokiem CODE move_contact_solid(270,4) vspeed = 0 przy nacisnieciu klawiszu prawo dajesz CODE if place_free(x+4,y) {x+=4} a przy przycisku w lewo CODE if place_free(x-4,y) {x-=4} Teraz trzeba ustalic jeszcze skakanie ktore ustawiasz w przycisku w gore CODE if ! place_free(x,y+1) {vspeed = -10} Pisalem z pamieci wiec moze sie tam cos nie zgadzac. Oczywiscie mozesz zmieniac wartosci skoku oraz ruchu w boki. Mozesz tesh zmienic przyciski ktorymi hero ma chodzic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 13 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2006 A, która to dokładnie podstrona z przykładem skakania, bo nie mogę się połapać? Tutorials... Masz tam przykład jak to zrobić na klockach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek Opublikowano 14 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2006 Wielkie dzięki, że w trójkę pomogliście mi zrobić tą platformówkę i że wreszcie załapałem. :lol2: :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi