tomalas Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Nie będe dużo pisał i tłumaczył poprostu dam przykład: LINK Chodzi o to ,żeby bohater chodził na boki bez zmieniania direction. Jak w rożnych grach fps. Niestety rozwiązanie ze x-=2 lub x+=2 nie pasuje, ponieważ postać poruszała by się tylko na boki gdy skierowana by była w góre lub w dół. Gdy postać jest obrócona w któryś bok to chodzi przód tył bo zmienia współrzędne x. P.S. Jak chce uruchomić grę z pliku wyskakuje File does not exist a jak właczam program i biore open normalnie to się uruchamia wiecie dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Ale w czym przeszkadza Ci zmiana direction? EDIT Ah, już wiem. Źle zrozumiałem. Napisz tak: speed_=2; //Określa prędkość if keyboard_check(vk_left) { var dir; dir=direction; x+=cos((dir-90)/180*pi)*speed_; y-=sin((dir-90)/180*pi)*speed_; } else if keyboard_check(vk_right) { var dir; dir=direction; x+=cos((dir+90)/180*pi)*speed_; y-=sin((dir+90)/180*pi)*speed_; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomalas Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 W tym że direction jest za myszką. I naprzykład postać ma strzelać do przodu i móc poruszać się na boki . Edit: Unexpected symbol na pozycji 20 w linijce: x+=cos((dir-90)\180*pi)*speed_; I we wszystkich tych podobnych, pokombinuje jeszcze, ale nie rozumiem tego kodu :) Dzięki za pomoc :thumbsup: Tymon: Pomyliłem "\" z "/" :D Już poprawiłem kod. Edit: W sumie racja bo znak dzielenia :) Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi