lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 <_< Cześć jestem początkujący Postanowiłem zrobić grę typu Strzelnica chodzi o to ze ja steruje celownikiem w ten sposób ze zamiast kursora jest taki celownik i jak wcisne lewy przycisk myszy to ma strzelić. Nio i niewiem jak to zrobić zeby sterować tym celownikiem. Drugi problem to to ze chcę zeby z domu(takie tło) wyskakiwali ludzie do których by sie strzelało nio i tu jest następny problem. Jak to zrobić bardzo proszę o pomoc!! :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Ja też jest początku jaćy ale umie rozwiązać jeden z twoich problemów: x=mouse_x y=mouse_y wpisz to w stepie celownika;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Strzelanie Obiekt o_gracz w Step: direction=point_direction(x,y,mouse_x,mouse_y); if reload<=0 { if mouse_check_button(mb_left) { i.instance_create(x,y,o_pocisk) i.direction=direction; i.speed=10; reload=10; } } else { reload-=1; } Kolizja kuli z przeciwnikiem Obiekt o_pocisk w Collision (o_przeciwnik) with (other) { instance_destroy(); } instance_destroy(); Generator przeciwników Obiekt o_generator w Step: if count<=0 { instance_create(x,y,o_przeciwnik); count=50; } else { count-=1; } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 dzieki bardzo ale jak zrobić tych pojawiających sie ludzików i gdzie ja mam to wpisywać aha pracuje w gm 5.0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Wszystko napisałem, a jeśli nie wiesz o co dalej chodzi to odsyłam do helpa GMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 nie no dzieki juz mniej wiecej wiem ale jak zrobić tych wyskakujących ludzików Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Patrz "Generator przeciwników", mówiłem że wszystko napisane =D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 a nio to fenks. Tylko teraz juz ostatni problem z kąd mam wziąść postacie bo malowanie mi niewychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 W internecie jest pełno baz grafiki komputerowej, trzeba tylko poszukać. http://www.asgard.oz.pl Możesz też uczyć się rysować =D http://www.pixeljoint.com/ [ENG] http://pix.art.pl/ [PL] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 nie no ja do tego niedojde. wytłumacz mi to gdzie ja mam to wklejac. Wydaje mi sie ze mam stworzyc scrypty w których to ma byc napisane. Nio a potem co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Eh =] Gdy jesteś w jakimś obiekcie to na dole masz przycisk "Add Event", kliknij. Pojawi się okienko z typami Eventów wybierasz ten którego potrzebujesz a potem po prawej masz zakładkę "control" i tam poszukaj klocka "Execute a piece of code" naciśnij na niego i przesń do tabelki "Actions" i póść przycisk, powinno pojawić się okno z polem tekstowym ale jeśli nie to kliknij 2 razy na ten klocek co dodałeś. Potem w tym polu tekstowym wpisz odpowiedni skrypt. I to chyba tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 nio to dzieki wielkie. a znacie moze jakieś programy do tworzenia gier ale łatwiejsze słyszałem o jakiś klikerach czy czymś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 ... To po co się wogóle pytasz o to wszystko. http://tgf.er.pl/ http://www.e-tgf.xt.pl/ http://tgfwww.w.interia.pl/ Z klików to jest K&P, C&C, TGF, MMF i jeszcze kilka innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacu Opublikowano 1 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Execute a piece of code niema u mnie tego mam game makera 5.1 bz rejstracji to co mam se nowszego sciągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 1 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2006 Ściągnij sobię 6.1 jak nie masz zarejestrowanego 5.1 (przecież wtedy to bez różnicy =D). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniak Opublikowano 27 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) W ustawieniach obiektu kliknij 'Add Event', a później 'Draw'... Załózmy, że sprite z celownikiem nazywa się 'celownik' weź taki klocek 'Execute a piece of code' i wpisz coś takiego draw_sprite(celownik,-1,mouse_x,mouse_y) Patrz na datę ostatniego posta, liczysz że ktoś odpowie? //Tymon Edytowane 27 Lutego 2006 przez Tymon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
entrixo Opublikowano 18 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2006 "Execute a piece of code niema u mnie tego mam game makera 5.1 bz rejstracji to co mam se nowszego sciągnąć" Nie popełniaj Błędów ortograficznych! Jak będziesz tak robił w grach to pożegnaj się z popularnością twoich gier! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi