Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 19 Marca 2009 Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Go go go! Kto to rozwiąże, będzie miał obniżony poziom warnów o 20% Kuzyn mi to podesłał, bo ma sprawdzian niedługo. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Głowy sobie uciąć nie dam bo wydaje mi się zbyt banalne: m = 360*75kg = 27000kg g = 10 N/kg t = 1h = 3600s h=200m silnik musi się jakby przeciwstawić sile ciężkości pasażerów czyli: F=m*g F=270000 N Praca jest równa wykonanej sile i drodze na jaką się obiekt przesunęło więc: W=F*h W=54000000 J Moc to praca przez czas: P = W/t = 15000 EDIT: Ach zapomniałem o tych 50%. Chwilka... EDIT2: No to musi wytwarzać dwa razy więcej energii niż potrzeba by było: P = 2W/t = 30.000 Oczywiście głowy sobie uciąć nie dam za poprawność tego rozwiązania. Która to klasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filar Społeczności Ranmus Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Filar Społeczności Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Spoko, czekam. :P update: Pierwsza technikum. :) update 2: Chyba dobrze, bo bratu wyszło tyle samo, a ja się nie znam, bo fizykę miałem z 8 czy 9 lat temu. Tak czy siak odejmuję 20%. Za tydzień będzie pewnie kolejna szansa, bo kuzyn ma dosyć często kartkówki z fizyki. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Chyba dobrze, bo bratu wyszło tyle samo, a ja się nie znam, bo fizykę miałem z 8 czy 9 lat temu. Tak czy siak odejmuję 20%. Za tydzień będzie pewnie kolejna szansa, bo kuzyn ma dosyć często kartkówki z fizyki. ;) Haha, to muszę sobie zarobić nowego warna żebyś miał co odejmować za tydzień :D Jak dla mnie to tu powinien być jeszcze kąt nachylenia wyciągu, bo teraz to to idzie obliczyć jedynie zakładając że to wciąga ich pionowo do góry. Bo bez tego to to jest poziom 3 gimnazjum :P Ale oczywiście mogę się mylić :P Może marudzę bo ja się przyzwyczaiłem do trudniejszych xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoxiPol Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 A ja sie nie znam na fizyce :( mimo ze to moj ulubiony przedmiot, w angli wszystko jest na strasznie niskim poziomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 A ja sie nie znam na fizyce :( mimo ze to moj ulubiony przedmiot, w angli wszystko jest na strasznie niskim poziomie. Taa, a w Polsce się dąży do tego, by było jak na zachodzie (: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi