Luksor Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Uczę się WinApi z tego kursu: http://stud.wsi.edu.pl/~sistudem #include <windows.h> int WINAPI WinMain(HINSTANCE hProgram, HINSTANCE, LPSTR, int swPokaz) { WNDCLASS wc; wc.style = 0; wc.hInstance = hProgram; wc.lpszClassName = "Moja Klasa"; wc.lpfnWndProc = DefWindowProc; wc.hIcon = LoadIcon(NULL,IDI_WINLOGO); wc.hCursor = LoadCursor(NULL,IDC_ARROW); wc.lpszMenuName = NULL; wc.cbClsExtra = 0; wc.cbWndExtra = 0; wc.hbrBackground = (HBRUSH) GetStockObject(BLACK_BRUSH); if(!RegisterClass(&wc)) return 0; HWND hOkno; hOkno = CreateWindowEx(WS_EX_TOPMOST,"Moja Klasa","Program 1", WS_OVERLAPPEDWINDOW,100,100,200,100, NULL,NULL,hProgram,NULL); ShowWindow(hOkno,swPokaz); MSG msg; while(1) { if(!IsWindow(hOkno)) break; GetMessage(&msg,NULL,0,0); DispatchMessage(&msg); } return 0; } Taki program powinien wyświetlać okienko z czarnym tłem, ale coś nie idzie mi przy kompilacji :/ wy się na pewno lepiej znacie, więc powiedzcie mi o co biega. Oczywiście daję treść błędów: [Linker error] undefined reference to `GetStockObject@4' ld returned 1 exit status Proszę o pomoc i poprawki kodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snake Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Dodaj do zlinkowania bibliotekę gdi32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Dodaj do zlinkowania bibliotekę gdi32. Co muszę dodać do kodu? Bo mi jakoś nie działa, daję #include i różne nazwy np. <gdi32.lib> itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Po pierwsze: jakie IDE? (devcpp, code::blocks, visual?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 devcpp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 opcje projektu -> parametry -> konsolidator i dopisujesz linijke: -lgdi32 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 opcje projektu -> parametry -> konsolidator i dopisujesz linijke: -lgdi32 Dzięki :thumbsup: Wszytko działa poprawnie. Tylko mam jeszcze jedną prośbę: jak usunąć z pod okna tą konsolę? http://img16.imageshack.us/my.php?image=konsola.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PsichiX Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 opcje projektu -> ogólne -> typ: Win32 GUI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luksor Opublikowano 21 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Dzięki :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi