LionX Dagger Opublikowano 6 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2006 Chętnie dał bym ci kod ale nie wiem jak dodać załącznik. Edit 1 Jak dla mnie bomba jest lepsze niż chciałem. Edit 2 Dobra jump działa mi wspaniale teraz tylko mam problem z wychodzeniem po drabinie w spricie bohatera dodałem jeszcze cień i chce, gdy mój bohater wchodzi po drabinie cień zostawał na dole mam już jedno if place_meeting do drabiny i teraz myślę co wklepać aby cień został w miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 Sprawdź czy gracz "wchodzi po drabinie". Jeśli tak to trzeba tylko ustawić cień pod drabiną =] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 7 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 W drwa mam coś takiego draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y-z); if place_meeting(x,y,Obj_Leader) draw_sprite(Spr_Shadow,image_index,x,yprevious); // nie wiem co tu napisać bo chce aby po wejściu na drabinę igrek się zatrzymał i dopóki player nie zejdzie z kolizji else draw_sprite(Spr_Shadow,image_index,x,y); edit 1 Właśnie wpadł mi do głowy pomysł A co by się stało jak bym zamienił y na stałą I czy wiecie jak właśnie zamienić y na stałą . y=?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 7 Lutego 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 Spróbuj tak: draw_sprite(sprite_index,image_index,x,y-z); if place_meeting(x,y,Obj_Leader) { draw_sprite(Spr_Shadow,image_index,x,instance_nearest(x,y,Obj_Leader).y); } else { draw_sprite(Spr_Shadow,image_index,x,y); } EDIT y jest zmienną =D Zmienia się ją tak jak każdą inną zmienną (a=b;). Już nie mam pomysłu jak zrobić z tą drabiną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LionX Dagger Opublikowano 7 Lutego 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2006 Dobre zapamiętam ten przykład :thumbsup: ale moja drabina jest złożona z kilku drabin jedna nad drugą :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi