Lordis Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam! Mam problem. W swojej grze mam wieże które mają strzelać we wrogów ale nie działają bo wrogów jest około 50 rodzaji to żeby w kodzie wieży nie pisać 50 razy to samo tylko z inną nazwą obiektu w karzdym obiekcie wroga ustawilem 'Parent' na jeden obiekt "cel".Gdy wróg podchodzi do wieży na pewną odlełość wieża zaczyna do niego strzelać gdy on odejdzie a inny wróg podejdzie w pole zasięgu wieży ona zaczyna strzelać w tego pierwszego nawet wtedy gdy on jest daleko daleko poza zasięgiem wieży. Kod: Wieża Create GML gotowy=1 Step GML if (distance_to_object(cel) < 100 and gotowy=1) { instance_create(x,y,o_pocisk) gotowy=0 alarm[0]=30 } Alarm[0] GML gotowy=1 Pocisk Create GML speed=10 Step GML direction=point_direction(x,y,cel.x,cel.y) Kolizja z celem GML cel.hp-=10 instance_create(x,y,o_blood) instance_destroy() i to by było na tyle wiem że ten kod jest beznadziejny ale nie moge nic innego wymyśleć :/ moze ktoś ma jakiś przykład albo wie jak to zrobic prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Ale wieża ma strzelać do najbliższego celu będącego w zasięgu czy do wszystkich celów w zasięgu? Moge na szybko jakiś przykład strzelić bo mam akurat nudną chwilkę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 wieża ma strzelać do jednego celu znajdującego sie w zasięgu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Platyna Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 To wystarczyło użyć instance_nearest() Łapaj: https://gmclan.org/up348_11_przyklad_wierza.html Mam nadzieje, że o coś takiego chodziło :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lordis Opublikowano 6 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Zaraz oblukam i podstawie kod do swojej gry i zobacze czy bedzie działać bo ale chyba o to chodziło jak coś to sie jeszcze odezwe na pw :D DZIĘKI :thumbsup: EDIT: OK!!! xD działa wszystko ok przerobiłem troche do swojch wymagań i gitara jest :) jeszcze raz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi