Farkraj Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam :) mam do zrobienia takie zadanie z matematyki i męczę się już z nim trochę i nie potrafię go zrobić :( Wiem że na gmclanie jest dużo zdolnych matematyków postanowiłem was zapytać czy umielibyście zrobić to zadnie lub dać mi wskazówkę (to bym wolał) Trzy ściany prostopadłościanu schodzące się w jednym wierzchołku mają powierzchnie: 54,72,108 jednostek kwadratowych. Jakie są długości krawędzi tego prostopadłościanu? Dostałem od kolegi taką podpowiedź Mniemam że jest to swojego rodzaju układ równań ale ma 3 człony a nie 2 :( Jak mam takie coś rozwiązać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marmot Opublikowano 2 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Masz pole powierzchni każdej ze ścian prostopadłościanu. Gdy dasz 2*AC2+2*AB+2*BC to masz pole powierzchni prostopadłościanu, nawet identycznie wygląda wzór na pole tej figury. I teraz czy sobie wykorzystasz tą wiedzę czy jakkolwiek inaczej zrobisz, to wszystko jedno. Najprostsza jak dla mnie metoda, to zrób sobie taki układ równań, jak napisałeś powyżej i wyjdzie z niego: A*C=54 A*B=72 B*C=148 C=54/A B=72/A B*C=148 54/A * 72/A = 148 54*72=148*A^2 3888 = 148*A^2 A^2 = 3888/148 A^2 ≈ 26 A ≈ 5 B ≈ 72/5 B ≈ 14 C ≈ 54/5 C ≈ 11 Będzie to mniej więcej tak, chyba nigdzie nie zrobiłem błędu. Najwyżej sam wykonaj obliczenia i pominiesz te wszystkie przybliżenia, i dasz dokładne wyniki * jakby coś, to ^2 oznacza podniesienie do potęgi drugiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Farkraj Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 Dzięki ci :) teraz próbuję sam zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi