Markuz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Mam taki skrypt: <? // połączenie się lokalnym serwerem bazy MySQL $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'root', '') // w przypadku niepowodzenia połączenia zakończ aplikację or die('Nie mogłem połaczyć się z bazą danych'); // jeśli nie mamy jeszcze bazy to musimy ją utworzyć mysql_create_db('zawodnicy'); // wybieramy bazę danych mysql_select_db('zawodnicy'); // tworzymy tabelę test $zapytanie = 'CREATE TABLE test (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwa char(30), kategoria char(30), sumaocen char(200) , ocen char(200) tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id))'; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); // dodajemy troche przykładowych danych $zapytanie = "INSERT INTO `test` (`id`, `nazwa`, `kategoria`,`sumaocen`,`ocen`,`tresc` , `czytano`) VALUES ('', 'Własny blog!', 'programowanie php','8','1','Witam serdecznie! dziś udało mi się stowrzyć mój własny blog!', '1')"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); // wyświetlamy treść naszej tabeli $zapytanie = "SELECT `id`,`nazwa`,`kategoria`,`tresc`,`sumaocen`,`ocen`,` FROM `test` WHERE `id` <=10 "; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo ' <tr><td>ID:'. $wiersz[0] .'</td> <td><b>Nazwa:'. $wiersz[1] .'</b></td> <td>Kategoria:'. $wiersz[2] .'</td></tr> <tr><td>Tresc:'. $wiersz[3] .'</td></tr> <tr><td> Ocen: '.$wiersz[5] .', suma ocen:'.$wiersz[6] .' </td> </tr>'; } echo '</table>'; // zamykamy połączenie mysql_close($sql_conn); ?> i wywala mi bład w tej lini while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) tresc bledu: Warning: mysql_fetch_row(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\Program Files\WebServ\httpd\mysql\instalacja.php on line 25 Proszę o pomoc :) dzieki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Najlepiej to w ogóle sprawdzić czy wywołanie zapytania się powiodło: // wyświetlamy treść naszej tabeli $zapytanie = "SELECT `id`,`nazwa`,`kategoria`,`tresc`,`sumaocen`,`ocen`,` FROM `test` WHERE `id` <=10 "; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); if( $idzapytania ) { echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo ' <tr><td>ID:'. $wiersz[0] .'</td> <td><b>Nazwa:'. $wiersz[1] .'</b></td> <td>Kategoria:'. $wiersz[2] .'</td></tr> <tr><td>Tresc:'. $wiersz[3] .'</td></tr> <tr><td> Ocen: '.$wiersz[5] .', suma ocen:'.$wiersz[6] .' </td> </tr>'; } echo '</table>'; } else echo 'Blad zapytania: ' . mysql_error(); Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Blad zapytania: Table 'zawodnicy.test' doesn't exist <? // połączenie się lokalnym serwerem bazy MySQL $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'root', '') // w przypadku niepowodzenia połączenia zakończ aplikację or die('Nie mogłem połaczyć się z bazą danych'); // jeśli nie mamy jeszcze bazy to musimy ją utworzyć mysql_create_db('zawodnicy'); // wybieramy bazę danych mysql_select_db('zawodnicy'); // tworzymy tabelę test $zapytanie = 'CREATE TABLE test (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwa char(30), kategoria char(30), sumaocen char(200) , ocen char(200) tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id))'; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); // dodajemy troche przykładowych danych $zapytanie = "INSERT INTO `test` (`id`, `nazwa`, `kategoria`,`sumaocen`,`ocen`,`tresc` , `czytano`) VALUES ('', 'Własny blog!', 'programowanie php','8','1','Witam serdecznie! dziś udało mi się stowrzyć mój własny blog!', '1')"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); $zapytanie = " SELECT `id`,`nazwa`,`kategoria`,`tresc`,`sumaocen`,`ocen` FROM `test` "; $idzapytania = mysql_query($zapytanie); if( $idzapytania ) { echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo ' <tr><td>ID:'. $wiersz[0] .'</td> <td><b>Nazwa:'. $wiersz[1] .'</b></td> <td>Kategoria:'. $wiersz[2] .'</td></tr> <tr><td>Tresc:'. $wiersz[3] .'</td></tr> <tr><td> Ocen: '.$wiersz[5] .', suma ocen:'.$wiersz[6] .' </td> </tr>'; } echo '</table>'; } else echo 'Blad zapytania: ' . mysql_error(); // zamykamy połączenie mysql_close($sql_conn); ?> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 No to masz odpowiedź, tabela nie istnieje. Mogłeś już wszystkie zapytania sprawdzić: <? // połączenie się lokalnym serwerem bazy MySQL $sql_conn = mysql_connect('localhost', 'root', '') // w przypadku niepowodzenia połączenia zakończ aplikację or die('Nie mogłem połaczyć się z bazą danych'); // jeśli nie mamy jeszcze bazy to musimy ją utworzyć mysql_create_db('zawodnicy'); // wybieramy bazę danych mysql_select_db('zawodnicy'); // tworzymy tabelę test $zapytanie = 'CREATE TABLE test (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwa char(30), kategoria char(30), sumaocen char(200) , ocen char(200) tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id))'; if( !( $idzapytania = mysql_query($zapytanie) ) ) echo 'Blad zapytania: ' . mysql_error(); // dodajemy troche przykładowych danych $zapytanie = "INSERT INTO `test` (`id`, `nazwa`, `kategoria`,`sumaocen`,`ocen`,`tresc` , `czytano`) VALUES ('', 'Własny blog!', 'programowanie php','8','1','Witam serdecznie! dziś udało mi się stowrzyć mój własny blog!', '1')"; if( !( $idzapytania = mysql_query($zapytanie) ) ) echo 'Blad zapytania: ' . mysql_error(); $zapytanie = " SELECT `id`,`nazwa`,`kategoria`,`tresc`,`sumaocen`,`ocen` FROM `test` "; if( $idzapytania = mysql_query($zapytanie) ) { echo '<table>'; while ($wiersz = mysql_fetch_row($idzapytania)) { echo ' <tr><td>ID:'. $wiersz[0] .'</td> <td><b>Nazwa:'. $wiersz[1] .'</b></td> <td>Kategoria:'. $wiersz[2] .'</td></tr> <tr><td>Tresc:'. $wiersz[3] .'</td></tr> <tr><td> Ocen: '.$wiersz[5] .', suma ocen:'.$wiersz[6] .' </td> </tr>'; } echo '</table>'; } else echo 'Blad zapytania: ' . mysql_error(); // zamykamy połączenie mysql_close($sql_conn); ?> A już sprawdzając zapytania, zgubiłeś przecinek: CREATE TABLE test (id int NOT NULL AUTO_INCREMENT, nazwa char(30), kategoria char(30), sumaocen char(200) , ocen char(200), tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Blad zapytania: Something is wrong in your syntax obok 'tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id))' w linii 1Blad zapytania: Table 'zawodnicy.test' doesn't existBlad zapytania: Table 'zawodnicy.test' doesn't exist Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 I co, nie znasz angielskiego? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 bład mówi że zawodnicy.test nie istnieje i ze coś jest źle z 'tresc text, czytano char(3), PRIMARY KEY(id))' tak? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tymon Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 No, to wiesz w czym problem. Po za tym nie czytasz tego co piszę, bo ładnie poprawiłem zapytanie kilka postów wyżej. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markuz Opublikowano 15 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Pięknie dziękuje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi